1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Junior versus Senior: Loes Vink en Maaike de Jonge

Junior vs. Senior: Loes Vink en Maaike de Jonge

Een senior-advocaat neemt een junior-advocaat voor drie jaar onder zijn hoede. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwagerjuristen. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine
Auteur publicatie Maaike de Jonge
Gepubliceerd 04 oktober 2021
Laatst gewijzigd 05 oktober 2021

Loes over Maaike

Je eerste indruk?

Als recruiter verzorgde ik samen met Maaike een bedrijvendag in Leiden. Dat klikte meteen. Maaike is heel spontaan, toegankelijk en humoristisch. Grappig is dat we die dag spraken over mijn ambities. Maaike zei: waarom word je geen arbeidsrechtadvocaat bij Dirkzwager? Toen later bekend werd dat ik haar stagiaire zou worden, waren we alle twee direct enthousiast.

Waaraan herken je de meester?

Die toegankelijkheid is haar sterke kant, cliënten benaderen haar heel gemakkelijk. Ze heeft die persoonlijke
noot in het contact met cliënten, maar pakt ook meteen door op de juridische inhoud. Het lijkt me voor cliënten fijn om haar als vraagbaak te hebben.

Maaike als opleider?

Dankzij die klik verloopt onze samenwerking heel soepel. Ze zei meteen: we gaan dit samen doen. Ze betrekt me overal bij, maar laat me soms ook dossiers zelfstandig uitzoeken. Als Maaike iets aanpast, neemt ze de tijd om uit te leggen waarom. Daar leer ik veel van. Ze moedigt me ook aan om dingen te doen die ik leuk vind, zoals bijvoorbeeld aan een netwerkclub deelnemen. En ze let er ook nog op, dat ik op tijd gas terugneem.

Waarin is Maaike je voorbeeld?

Als beginnend advocaat heb je soms een tunnelvisie; denk je meteen te weten waarover de vraag van een cliënt gaat. Maaike heeft die brede manier van kijken en komt met doorvragen snel tot de kern van het probleem. Ze denkt mee met de cliënt en zet dat stapje extra. Dat wil ik zeker van haar leren. Daarnaast vind ik het knap hoe ze alles combineert. Ze heeft een mooie praktijk, is altijd bereikbaar voor cliënten, heeft net een baby en weet zelfs tijd te vinden om te sporten. En dan begeleidt ze óók mij nog, ga er maar aanstaan!

Waaraan neem je geen voorbeeld?

Maaike typt héél snel – net zo snel als ze praat – maar dat gaat niet helemaal geruisloos. Je hoort haar toetsenbord zelfs nog aan de andere kant van de gang.

Wat zal je van deze periode altijd bijblijven?

Tijdens het zwangerschapsverlof van Maaike werd ik als advocaat beëdigd. Ze heeft me ondanks alle drukte rondom de geboorte een cadeautje gestuurd: een gepersonaliseerd befje met mijn initialen erop
geborduurd. Dat vond ik zo lief.

Loes over 5 jaar?

Dan werk ik hopelijk nog bij Dirkzwager; ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik hoop dat ik dan een mooie praktijk heb en nog steeds veel samenwerk met Maaike.

Wat heeft je achteraf verrast?

Ik wist dat Maaike sportief was, maar het verraste me hoeveel sporten ze beoefent: hockey, wielrennen, hardlopen, tennissen, en dat allemaal naast een drukke baan.

“Ze heeft een doel voor ogen en daar gaat ze voor”

Maaike over Loes

Je eerste indruk?

Onze kennismaking was nogal atypisch en al even geleden. Loes was nog recruiter en we gingen samen naar een bedrijvendag. We hadden destijds al een klik. Ik zag in haar wel een arbeidsrechtadvocaat in de dop. Ik vond haar echt geschikt voor het vak. Enthousiast, gedreven en een doorzetter. Dat ze naast haar werk haar universitaire studie heeft afgerond, zegt genoeg. Ze heeft een doel voor ogen en daar gaat ze voor.

Sterke punten?

Loes is intelligent en benut haar spontaniteit. Ze weet bij elke cliënt meteen de juiste toon aan te slaan. Op een heel natuurlijke manier en dat is cruciaal in het arbeidsrecht. Daarnaast is ze attent; ze zal bijvoorbeeld uit zichzelf een nacontrole doen bij de cliënt. Dat zit gewoon in haar. Loes pakt alles op en ziet dat als een uitdaging, ze is stressbestendig. Heel knap voor een beginnend stagiaire. Het is in haar voordeel dat ze het kantoor al kende, ze loopt daardoor makkelijk voor overleg bij collega’s binnen. Heel goed, want ze moet geen kloon van mij worden maar juist haar eigen stijl ontwikkelen.

Minpuntjes?

Ze mag meer zelfvertrouwen hebben. Ze doet het heel goed, dus ze mag trots zijn op zichzelf. Loes
moet accepteren dat het tijd kost om je bepaalde dingen eigen te maken. Door haar drive wil ze heel graag en is daardoor soms iets te snel, daar kan ze nog aan werken.

Hoe haal je het beste uit iemand?

Zelf ben ik tijdens mijn stage in het diepe gegooid en ik weet dat je daarvan leert. Ik merk dat Loes veel aankan en probeer haar dan ook zelfstandig in dossiers te laten werken. Ik ben er altijd als vangnet. Ik hoop ook dat ze weet dat ze alles met mij kan bespreken. Ondanks het vele thuiswerken, spreken wij elkaar elke dag. Zo weten wij van elkaar waar we aan werken en kan zij alles vragen. Het is fijn dat we al op elkaar ingespeeld zijn, daardoor hebben we meestal aan een enkel woord genoeg. Bovendien, Loes is mijn eerste stagiaire; ik leer ook veel van haar.

Loes over 5 jaar?

Loes is een echte ‘Dirkzwager’, die hoort hier thuis. Zij zal hier dan nog werken en zelfstandig een volle praktijk draaien. De cliënten lopen namelijk met haar weg. Ik hoop in elk geval dat wij dan nog samenwerken.

Wat heeft je verrast?

Loes wordt heel enthousiast van legpuzzels, vooral die van Jan van Haasteren. Haar vriend is ‘iets’ minder enthousiast over deze hobby, dus heeft hij haar min of meer verboden ze in de woonkamer te leggen. De puzzels liggen nu ongebruikt in de kast.