1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Labnest, incubator en accelerator voor ambitieuze startups

Labnest, incubator en accelerator voor ambitieuze startups

Labnest biedt een nest en ne(s)t-werk aan innovatieve entrepreneurs. Startups met een creatief concept krijgen een kantoor en alle steun die nodig is om van hun idee een succes te maken. Juridische ondersteuning is een belangrijk onderdeel van de begeleiding. Labnest en jonge Dirkzwager-juristen trekken samen op in dit project. Oprichter Valerie van Zuijlen: “De startups – en ook ikzelf – hebben zoveel juridische vragen; op dit team kan ik altijd terugvallen.”
Leestijd 
Verschenen in: Relatiemagazine Samenspraak
Auteur publicatie Thomas Massee
Gepubliceerd 22 juli 2022
Laatst gewijzigd 22 juli 2022
DE JONGE GENERATIE DIE SAMEN CREËERT, GROEIT EN BOUWT AAN DE TOEKOMST

Labnest 

Ze deed creatieve studies over de hele wereld: van film en design tot videogames en computerscience en vlak voor coronatijd behaalde Valerie van Zuijlen (27) nog een master cinema-studies in hartje Broadway New York. Ze kon aan het werk bij The Lower East Side Girls Club. Deze organisatie geeft jonge vrouwen tussen de 8 en 18 jaar, van ouders met lagere inkomens, de kans uit te groeien tot de volgende generatie leiders. De Girls Club krijgt support van beroemdheden zoals Oprah Winfrey. Maar de lockdown dwong Valerie terug te keren naar het ouderlijk huis in Ede: “Dat was ineens wel anders dan de ‘concrete jungle’ van Manhattan! Wat moest ik nu? De film- en mediawereld lag stil.”

Maar Valerie is niet van het stilzitten. Ze komt uit een ondernemersfamilie, actief in truckdealers, reinigingsbedrijven en internationale vastgoedontwikkeling. Haar vader bood haar een leegstaand kantoorpand in Ede aan om een eigen productiehuis te beginnen. “Ik dacht aan de Girls Club. Ik zag daar hoeveel verder je komt als je de juiste begeleiding krijgt. Zo ontstond het plan om jonge mensen bijeen te brengen. Een hub voor startups met een team eromheen dat hun unieke concept gaat pushen. Denk aan het concept van Shark Tank of Dragons’ Den. Dat werd Labnest, incubator en accelerator.

Bij Labnest vinden jonge pioniers de professionele ruimte, een netwerk, kapitaal en een-op-een begeleiding door professionals in onder meer strategie, branding, marketing, app development, finance, legal en business coaching. Het is een soort mix & match. Niet iedereen heeft dezelfde ondersteuning nodig.”

Vlieguren

“Maar ze hebben wél allemaal legal support nodig,” vult Thomas Massee aan. Om een bv voor Labnest op te richten kwam Valerie via haar vader bij Dirkzwager terecht. Notaris Ondernemingsrecht Karen Verkerk zag hierin een mooie ervaring voor jonge juristen en schoof kandidaat-notaris Thomas naar voren: “Ik had net aan Karen aangegeven dat ik mijzelf als doel had gesteld om meer eigen dossiers te verkrijgen en de daarbij komende verantwoordelijkheid. Karen stelde voor om contact met Valerie op te nemen. We hadden meteen een enthousiast gesprek. En Valerie bleek grootsere plannen te hebben dan het enkel oprichten van bv’s. Ze wilde meteen doorpakken.

Valerie: “Ik had me van tevoren niet gerealiseerd hoeveel juridisch werk bij dit alles komt kijken. Voor mijn bedrijf, maar ook voor de startups. Ik heb al zo veel geleerd van Thomas.”

Thomas: “Het mooie is dat Dirkzwager verschillende specialisaties in huis heeft. Ik kan direct bij collega’s aankloppen voor zaken waar ik minder verstand van heb, zoals het huurrecht, contractenrecht of intellectueel eigendomsrecht. Zo ontstaat er intern een pool van jonge advocaten en kandidaat-notarissen die met dit project vlieguren kunnen maken.” 

Valerie: “Ik heb geen medewerkers, dus dit team van juristen om me heen is voor mij heel waardevol. De vertrouwensband onderling is groot. Het zijn allemaal individuen die elkaar versterken. Het is echt een team waarop ik kan terugvallen en straks ook de startups.”

Nestwerk

Sinds december 2020 is Valerie met de opstartfase bezig. Ze benaderde banken in de regio en organiseerde kick-offs via allerlei opleidingen om starters te ontdekken. “Dat gaat niet per se om creatieve startups, maar creatieve mensen die net iets anders denken. Het zijn innovatieve entrepreneurs.”

Elke startup krijgt straks een eigen ‘lab’ in het pand van Labnest. Daar heeft Valerie de afgelopen tijd een aantrekkelijk nest van gemaakt, compleet met micro-bioscoop (voor de pitches), een podcaststudio, meeting rooms, workshopruimte en vergaderkamers. Behalve voor de beginners is er ruimte voor gevorderde startups die als incubator voor de jonkies kunnen optreden.

Zo wil Valerie een ‘nestwerk’ creëren. Tussen de startups onderling, maar ook met bedrijven die hen op weg kunnen helpen. Valerie verwacht een synergie van allerlei mensen met diverse achtergronden: kunst, design, media, wetenschap, sport, onderwijs, welzijn. Die gaan elkaar weer versterken in brainstormsessies, masterclasses en nestwerk-events.

“Labnest is midden in de Food Valley gevestigd, met de universiteit van Wageningen om de hoek. Daar is heel wat potentie aanwezig.”

Droom waarmaken

In januari van dit jaar heeft Thomas voor de eerste twee startups een bv opgericht. Nu kan voor hen het echte werk als incubator en accelerator beginnen. De startups worden in een programma van 100 dagen klaargestoomd om hun idee te pitchen bij een investeerder.

De eerste startup is Foodswapp, een app bedacht door twee bedrijfskunde studenten. Thomas: “Ik omschrijf het wel als ‘tinderen voor je eten’. Je swipet waar je wel en geen zin in hebt, daar komt een match uit en die bestel via meteen bij een bezorgservice.” De tweede is Statieheld, een idee van een student techniek. Valerie: “Vanaf 2023 komt er statiegeld op blikjes. Hij wil innamepunten gaan plaatsen op scholen, stations en bij sportverenigingen. Voor elk blikje krijg je een e-wallmunt die je kunt opsparen of doneren aan een goed doel. Deze jongens krijgen de kans hun droom waar te maken, maar het is ook keihard werken en ambitieus zijn. Dat geldt voor iedereen, alle partijen gaan er vol voor.”

Thomas: “We hebben een gezamenlijke missie: deze en alle volgende startups succesvol maken. Als begeleidende partijen investeer je in de toekomst. Als die startups straks doorontwikkeld zijn, schakelen ze ons hopelijk nog steeds in. Je groeit samen op en zo ontstaat er hopelijk een band voor het leven.”

www.labnest.info

Het huidige Dirkzwager Labnest-team bestaat uit:

Thomas Massee, kandidaat-notaris ondernemingsrecht
Mike van de Graaf en Tara Hermsen, advocaten ondernemingsrecht
Kristel Verkleij, advocaat overheid en vastgoed
Jeroen Lubbers en Dieuwertje Bouchier, advocaten IE/IT