De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Nieuwe bestuurder Cécile Schobben

Nieuwe bestuurder Cécile Schobben

Begin dit jaar begon Cécile Schobben als bestuurder bij Dirkzwager. Deze eerste maanden bestaan haar dagen vooral uit gesprekken voeren. Ze wil alle mensen en de organisatie goed leren kennen en wil weten wat er speelt.
Verschenen in: Samenspraak april 2019
Auteur publicatieCécile Schobben
Gepubliceerd18 april 2019
Laatst gewijzigd18 april 2019
Leestijd 
"De mensen bij Dirkzwager zijn professioneel, hartelijk en down to earth"


"Ik ben echt enorm enthousiast over mijn nieuwe functie. De mensen hier zijn professioneel, hartelijk en down to earth. Dat geeft mij heel veel energie om aan de slag te gaan." Begin dit jaar begon Cécile Schobben als bestuurder bij Dirkzwager. Deze eerste maanden bestaan haar dagen vooral uit gesprekken voeren. Ze wil alle mensen en de organisatie goed leren kennen en wil weten wat er speelt. "Alles begint met goed luisteren," weet ze uit ervaring. Maar wat heeft Cécile Schobben zelf te vertellen? Een eerste kennismaking.

"Ik vind het belangrijk om me breed te oriënteren in een nieuwe organisatie. Daarom ga ik in gesprek met alle groepen binnen kantoor. Hoe gaat het met hen? Met hun teams? Met kantoor? Met de buitenwereld? Ik spreek met partners, stafdiensten, secretariaat, medewerkers, stagiaires. Eerst luisteren, dan nadenken, prioriteiten stellen, deze bespreken en dan aan de slag. En dan kan ik mij op nieuwe plannen en strategie richten."

Cécile Schobben moest Dirkzwager misschien nog wat beter leren kennen, maar de juridische wereld is voor haar allesbehalve onbekend. Ze was ruim acht jaar managing director bij het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy van der Laan. Voor die tijd deed ze de nodige ervaring op in de zakelijke dienstverlening. Onder meer bij ABN AMRO investment banking en bij Wolters Kluwer, waar zij zich bezighield met strategie en business development. "Ik vind het leuk om afwisseling in mijn carrière aan te brengen en van tijd tot tijd iets anders te doen. Dat is verfrissend, niet alleen voor mijzelf maar ook voor de organisaties waar ik werk. In een nieuwe organisatie kun je weer nieuwe ideeën toevoegen."

Netwerk

Zo afwisselend als zij is in haar werkomgeving, zo honkvast is Cécile Schobben in haar woonomgeving. "Ik woon al ruim 25 jaar in Amsterdam. Zelf kom ik uit Limburg en mijn man uit Groningen. We hebben drie pubers en die zijn in Amsterdam geboren en getogen. Ze houden erg van die stad en nee, die krijg je daar met geen tien paarden weg!"

Cécile Schobben vindt het voor haar nieuwe functie juist heel praktisch om een link met het Amsterdamse te behouden: "Ik heb een goed netwerk in de advocatuur, dat ik kan inzetten voor Dirkzwager. Het is belangrijk om goede contacten te hebben met andere kantoren. Daar zitten mensen die over dezelfde onderwerpen nadenken: huisvesting, marketing, IT. Ik vind het nuttig en leuk om met die mensen informatie uit te wisselen, kennis te delen, ideeën op te doen en ook ideeën te brengen."

Professionals

"Ik vind het ontzettend leuk om met juridische professionals te werken. Ze zijn doorgaans slim, goed in hun vak en hebben vaak uitgesproken meningen."

Cécile Schobben behaalde een master in zowel rechten als economie. Maar haar manier van leiding geven heeft zij grotendeels ontwikkeld na haar bachelor Arbeids- en organisatiepsychologie: "Na dertien jaar in de zakelijke dienstverlening wilde ik verdieping op mijn vakgebied. Ik ben toen terug naar de universiteit gegaan en heb er twee jaar gestudeerd, arbeids-en organisatiepsychologie. Een eyeopener."

De studie bleek een waardevolle verdieping van haar arbeidservaring. "Vooral interessant vond ik alle onderzoeken naar onderwerpen waarmee ik in de praktijk te maken had. Wat motiveert mensen om te werken, welke groepen gaan goed samen, welk leiderschap is succesvol? Dat alles kon ik daarna direct toepassen in mijn functie als managing director."

Bij Dirkzwager kan zij deze kennis goed toepassen, in combinatie met de ervaringen die ze opdeed bij uiteenlopende organisaties binnen de zakelijke dienstverlening. "We zijn een innovatief en eigentijds kantoor, dat natuurlijk ook op een hedendaagse manier wordt bestuurd. Als een kantoor goed georganiseerd is en op moderne wijze wordt geleid, werkt dat door in de dienstverlening aan de cliënt."

Diversiteit

"Dirkzwager bestaat uit een talentvolle club mensen, stuk voor stuk toch ook heel verschillend. Ik houd van die diversiteit en probeer altijd een aantal mensen in dienst te hebben met een totaal andere achtergrond. Uit de fast moving consumer sector bijvoorbeeld, uit de IT, of de fashionindustrie. Die hebben vaak heel oorspronkelijke ideeën. En diversiteit van mannen en vrouwen natuurlijk. In de collegezalen bij de studie Rechten zijn de vrouwen in de meerderheid; de instroom is globaal gezien bij juridische kantoren fifty-fifty. Des te verbazingwekkender is het dat bij veel kantoren de mannelijke partners nog altijd in de meerderheid zijn. Dirkzwager heeft nu een overwegend vrouwelijk bestuur. Heel bijzonder, dat kom je bij grote kantoren niet zo vaak tegen. Maar het belangrijkste is dat we een sterk team zijn, dat prettig en goed samenwerkt en toekomstgericht bezig is."

Sterk merk

"Ik vind het mooi dat Dirkzwager regionaal en landelijk zo’n stevige positie inneemt. Het is echt een bekend merk dat geassocieerd wordt met kwaliteit en kennis delen. We staan in de top 15 van de grootste advocatenkantoren. Met de komst van de fiscalisten is onze dienstverlening verbreed. Ik zie ernaar uit die positie nog verder uit te bouwen. Daar liggen veel kansen tot samenwerking"

Wat de nieuwe bestuurder ook aanspreekt, is dat Dirkzwager iets terugdoet voor de omgeving. Veel medewerkers hebben een bestuursfunctie in een maatschappelijke, ideële instelling. In dit licht is Cécile Schobben erg enthousiast over de ondersteuning van het kantoor aan diverse culturele organisaties. "Daar word ik blij van. Het leuke van de keuze voor cultuursponsoring is dat je je cliënten ook blij kunt maken door activiteiten te organiseren. Dirkzwager vervult zo een positieve rol in de mooie dingen van het leven. Als liefhebber van ballet, theater en musea kan ik me daar alleen maar op verheugen."

"Dirkzwager bestaat uit een talentvolle club mensen, stuk voor stuk toch ook heel verschillend. Ik houd van die diversiteit en probeer altijd een aantal mensen in dienst te hebben met een totaal andere achtergrond."

 

De carrière van Cécile Schobben in het kort:

2010-2018: Managing Director en Lid Dagelijks Bestuur, Kennedy Van der Laan Advocaten (Amsterdam)

2006-2014: Lid Raad van Toezicht, Intermetzo (landelijk)

1999-2007: Wolters Kluwer (Amsterdam):
- Programma-Manager Europese reorganisatie (2004-2007)
- Europees Project Manager (2001-2003) 
- Business Development Manager (1991-2001)

1994-1999: ABN AMRO (Amsterdam):
- Senior Adviseur Corporate Finance/ M&A (1997-1999)
- Associate Global Relationship Manager (1995-1997)
- Trainee Investment Banking & Global Clients (1994)

Opleidingen:
- Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam BSc (2008-2009)
- Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, drs (1987-1993) 
- Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht, mr (1986-1992)

 

Naar publicatie