1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Operatie van bijna 24 uur: mogen artsen zo lang werken?

Operatie van bijna 24 uur: mogen artsen zo lang werken?

In de uitzending van EditieNL en een artikel van RTL Nieuws gaf arbeidsrechtadvocaat Buby den Heeten antwoord op de vraag hoe lang artsen volgens de wet mogen werken.
Leestijd 
Verschenen in: EditieNL en RTLNieuws
Auteur publicatie Buby den Heeten
Gepubliceerd 10 januari 2023
Laatst gewijzigd 10 januari 2023

Een 35-jarige patiënte van het UMCG in Groningen had de primeur: zij kreeg als eerste patiënt in Nederland tegelijkertijd een nieuw hart én een nieuwe lever. Een groot team van hartchirurgen, leverchirurgen en andere specialisten voerde op 28 december 2022 de unieke transplantatie uit.

Uitzending EditieNL/ RTL Nieuws 

In totaal duurde de operatie bijna 24 uur. Sommige chirurgen stonden van 's ochtends tot 's avonds te opereren. Maar hoe blijft een chirurg 12 uur scherp? En mogen artsen wel zo lang werken? EditieNL zocht het uit en vroeg onze arbeidsrechtadvocaat Buby den Heeten hoe dit in de wet is geregeld.

Hoe lang mag een arts opereren?

Er zijn geen regels over hoeveel uur een chirurg mag opereren. Wel heeft de Nederlandse vereniging voor heelkunde richtlijnen opgesteld om ervoor te zorgen dat chirurgen fit aan een operatie beginnen.

Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit 

Volgens de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit mogen volwassen personen niet meer dan twaalf uur per dag en zestig uur per week werken, zegt Buby den Heeten. "Maar voor medisch specialisten geldt een uitzondering. Hoeveel uur een arts mag werken hangt af van de cao en of de arts zelfstandig of in loondienst werkt. Maar een 24-uurshift kan mogelijk zijn."

Maximum aantal uren 

Het is moeilijk om een specifiek maximum aantal uur vast te stellen. "Soms is het nu eenmaal zo dat er maar één persoon is die een specifieke operatie kan uitvoeren. En complicaties kun je van tevoren ook niet zien aankomen."  De uitzondering geldt overigens niet voor alle dokters. "Voor artsen in opleiding of basisartsen is hiervan geen sprake." 

Bekijk de uitzending via  EditieNL en/of lees het volledige artikel via RTLNieuws

Naar publicatie