Zoeken
Daan Baas
Artikel printen

Verzekeren van massaschade

Massaschade leidt tot een aantal complicaties als het gaat om de verzekering ervan.

Daan Baas Advocaat - Partner - Aansprakelijkheid, schade & verzekering of bel met 026 353 84 38
Jonathan Overes Juridisch medewerker - Senior - Aansprakelijkheid, schade & verzekering of bel met 026 353 84 49
Gepubliceerd18 december 2019
Laatst gewijzigd19 december 2019
Verschenen inDe Beursbengel magazine

Bij massaschade betreft het een grote groep gedupeerden met elk een belang bij de ene verzekering van dezelfde schadeveroorzaker.

De omvang van massaschade is meestal groot en de verzekerde som van de schadeveroorzaker is vaak ontoereikend. Het massale karakter zet zowel de dekking van de schadeveroorzaker als het geaccepteerde risico van de verzekeraar op scherp. Dit laatste artikel van een drieluik over massaschade in De Beursbengel magazine schetst een aantal complicerende verzekeringsissues, zoals ontoereikende dekkingslimieten en serieschadenclausules.

Auteurs: Mr. D.K. (Daan) Baas, mr. J.S. (Jonathan) Overes en mr. dr. W.C.T. (Wim) Weterings. 

Jonathan Overes Juridisch medewerker - Senior - Aansprakelijkheid, schade & verzekering of bel met 026 353 84 49

Over de auteurs

Ik ben gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht, met een focus op beroepsaansprakelijkheid, AVB, medische aansprakelijkheid, productaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid en commerciële en verzekeringsrechtelijke geschillen. Neem gerust contact met mij op.

Lees meer over Daan

Jonathan Overes is senior juridisch medewerker op de sectie Aansprakelijkheid, Schade en Verzekering. Jonathan werkt inhoudelijk samen met het team van advocaten bij de juridische dienstverlening aan cliënten. Jonathan is zelf ook advocaat geweest op het gebied van verzekering en aansprakelijkheid. Jonathan doet verder één dag per week promotieonderzoek naar de juridische aspecten van brandverzekering, waarover hij een boek schrijft. Jonathan is daarbij verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (prof.mr. N. van Tiggele-Van der Velde).

Lees meer over Jonathan

Door anderen gelezen

Na het Shaken Baby-arrest: mishandeling buurvrouw niet uitgesloten van aansprakelijkheidsverzekering

In het Shaken Baby-arrest (13 april 2018, ECLI:NL:HR:2018:601) heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de uitleg van de standaard opzetuitsluiting die voorkomt in aansprakelijkheidsverzekeringen voor personen (AVP). Inmiddels is er voor het eerst na het Shaken Baby-arrest weer een gerechtelijke uitspraak gepubliceerd in een zaak over de standaard opzetuitsluiting. Het ging daar om een burenruzie waarbij een buurman zijn buurvrouw omver duwde en waarbij zij met haar hoofd op een tuintegel kwam met ernstig hersenletsel tot gevolg.

Artikel - Jonathan Overes - 13 mei 2019

Follow the leader: een volgplicht bij coassurantie?

Als een to follow-clausule is overeengekomen geldt in beginsel een volgplicht. Als de verhouding tussen verzekeraars in coassurantie te duiden is als een volmachtverhouding, dan is de vrijheid van de volgend verzekeraar om de volmacht op te zeggen begrensd door de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid.

Publicatie - Daan Baas - 1 april 2019

Onzekerheid causaal verband komt voor rekening eiser: waarschijnlijkheid van 80% is onvoldoende

Het is aan de eisende partij om aan te tonen dat schade is ontstaan door een tekortkoming van de wederpartij. Hoewel het met een waarschijnlijkheid van 80% voor de hand ligt dat de aannemer de schade heeft veroorzaakt, gaat de aannemer in het arrest van het Hof Den Bosch van 25 september 2018 vrijuit.

Artikel - Jaike Silvius (uit dienst) - 17 oktober 2018

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis