1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. VGR Regulering middenhuur

VGR – Regulering middenhuur: schiet het voornemen zijn doel voorbij?

In het vakblad Vastgoedrecht (VGR 2023/2) gaan advocaat Lotte Blum en belastingadviseur Jondalar van Heugten in op het Wetsvoorstel Betaalbare Huur, de aanpassing van het box 3-regime en de impact voor de vastgoedexploitant.
Leestijd 
Verschenen in: Vastgoedrecht (VGR 2023/2)
Auteur publicatie Lotte Blum
Gepubliceerd 26 april 2023
Laatst gewijzigd 03 mei 2023

Conclusie? Waar de voornemens van minister De Jonge waarschijnlijk zorgen voor een aanzienlijke huur(prijs)bescherming voor huurders, wordt het risico gesignaleerd dat het wetsvoorstel zijn doel van het vergroten van het aantal middenhuurwoningen voorbij zal schieten. Daarnaast zal de Overbruggingswet box 3 per 1 januari 2023 in combinatie met de versobering van de leegwaarderatio een negatieve impact hebben op de vermogensrendementsheffing van vastgoedexploitanten. Het is opmerkelijk dat minister De Jonge in zijn wetsvoorstel tot nu toe niet ingaat op het gezamenlijke gevolg van regulering van het middenhuursegment in combinatie met de voorgaande fiscale aanpassingen. De kans is groot dat de wet bij eventuele inwerkingtreding tezamen met de aangekondigde fiscale wetswijzigingen juist tot minder betaalbare huurwoningen zal leiden.

Vragen over dit artikel? Neemt u dan contact op met Lotte Blum of Jondalar van Heugten via de contactinformatie naast dit artikel.

Download publicatie