Zoeken
Joske Hagelaars
Artikel printen

Werken van de onteigenaar altijd geëlimineerd bij onteigening; cassatietermijnen moeten streng worden toegepast

Werken van de onteigenaar altijd geëlimineerd bij onteigening; cassatietermijnen moeten streng worden toegepast.

Joske Hagelaars Advocaat - Overheid & vastgoed of bel met 024 381 31 86
Gepubliceerd01 oktober 2019
Laatst gewijzigd22 oktober 2019

Naar aanleiding van arresten van de Hoge Raad van 15 januari 2016 was in de praktijk onduidelijkheid ontstaan over de mogelijkheid van eliminatie van werken die door een onteigenaar worden gerealiseerd die geen overheid is, zoals ProRail. In dit arrest maakt de Hoge Raad een einde aan die onduidelijkheid. Verder wordt bevestigd dat de bijzondere cassatieregels in onteigeningszaken strikt worden gehandhaafd.

Door anderen gelezen

Onteigening: Hoge Raad verduidelijkt eliminatieregel

Bij de toepassing van de eliminatieregel geldt dat (plannen voor) werken die de onteigenaar zelf realiseert steeds worden geëlimineerd. Indien een andere partij de werken uitvoert kan alleen sprake zijn van eliminatie indien het gaat om overheidswerken. In zijn arrest van 19 juli 2017 (onteigening Terneuzen) heeft de Hoge Raad bevestigd dat het arrest Perkpolder van 15 januari 2016 nog steeds geldt. .

Artikel - Hanna Zeilmaker - 25 juli 2019

De verplichte aanleg van een brug door Rijkswaterstaat ten behoeve van ontsluiting perceel; a bridge too far?

Is Rijkswaterstaat verplicht om na onteigening een brug aan te leggen om verminderde bereikbaarheid van een perceel te compenseren? Voor deze vraag zag de rechtbank Zwolle zich op 21 februari 2018 gesteld (ECLI:NL:RBOVE:2018:737). De feiten in deze zaak liggen als volgt.

Artikel - Roos Molendijk (uit dienst) - 20 april 2018

Koninklijk Besluit onteigening doortrekking A15 gepubliceerd!

Het KB ViA15 van 3 juli 2019 maakt duidelijk dat zorgvuldig moet worden omgegaan met (het aanbod aan) de pachter. Ook komen de gevolgde procedure, een wijzigingsbesluit ter loskoppeling van het project van de PAS, en de verplichtingen op grond van de AVG aan de orde.

Artikel - Hanna Zeilmaker - 26 juli 2019

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis