Zoeken
Artikel printen

Samenspraak december 2019

De Jurist Plus

Gepubliceerd13 december 2019
Laatst gewijzigd13 januari 2020

We staan op de drempel van het nieuwe jaar. Een jaar waarin weer volop aandacht zal zijn voor de opwarming van de aarde en duurzame energie, voor de digitale burger en zijn privacybescherming, voor goed bestuurderschap en integriteit en voor nog veel meer zaken die niet van het ene op het andere jaar van de agenda verdwijnen.

Het werk van de jurist anno 2020 zal weer een stukje verder opschuiven richting trusted advisor. De specialist die proactief meedenkt. Zoals bijvoorbeeld bij het organiseren van privacy. Zo ondersteunen juristen van het privacyteam hun cliënten bij de navolging van de AVG. Hoe kan een kliniek dit aanpakken zonder een boete te riskeren? (zie p.26). En juristen van het expertiseteam Massaschade & Verzekering begeleiden cliënten in complexe (inter)nationale kwesties van massaschade.

Vaak gaat het hier om claims voor financiële schade waarbij bestuurders aansprakelijk worden gesteld (zie p.12). Bestuurders en hun gedrag is ook onderdeel van de dissertatie van advocaat ondernemingsrecht en governance, Charlotte Perquin. Hoe kunnen bestuurders en commissarissen enerzijds en rechters anderzijds het risico op onbewuste mentale misleiding beperken? Haar onderzoek ligt op het raakvlak van filosofie en recht (zie p.8).

In dit artikel onderstreept Charlotte Perquin nog eens de multidisciplinaire rol van de jurist. Daarom is het zo mooi dat Dirkzwager alle disciplines in huis heeft: advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten. Zo kunnen wij die rol nog beter vervullen, en adviseren vanuit meerdere invalshoeken en expertises. Want, zoals Charlotte Perquin het zo mooi zegt, de jurist anno 2020 is bij voorkeur een Jurist Plus.

Fijne feestdagen!

Tom Vandeginste, voorzitter bestuur
Dirkzwager legal & tax

 

Bekijk een overzicht van alle Samenspraak Magazines

 

Handig

Door anderen gelezen

Samenspraak december 2017

Samenspraak - Dirkzwager - 31 januari 2018

Verbod op nulurencontracten in de zorg, of toch niet?

Lange tijd is men er vanuit gegaan dat er per 1 januari 2015 een algeheel verbod op nulurencontracten in de zorg zou komen, dus ook voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst. Dit verbod gaat er echter vooralsnog niet komen. Minister Asscher heeft de verantwoordelijkheid over dit onderwerp bij de sociale partners neergelegd. In deze bijdrage behandel ik de stand van zaken.Sociaal Akkoord en WWZHet begon allemaal met het Sociaal Akkoord uit april 2013. In dit akkoord heeft het kabin...

Artikel - Harold Willems (uit dienst) - 1 april 2015

Wet werk en zekerheid, de transitievergoeding & overgangsrecht; wanneer geldt wat en welke maanden tellen mee?

Zoals eerder aangekondigd op dit kennisportal, treedt per 1 juli 2015 het nieuwe ontslagrecht in werking. Dit betekent dat per die datum ook de transitievergoeding wordt geïntroduceerd. In eerdere bijdragen hebben mijn collega’s al een aantal praktijkvragen over de transitievergoeding behandeld. De transitievergoeding roept in de praktijk echter nog meer vragen op, met name in relatie tot het overgangsrecht.In deze bijdrage wil ik ingaan op de volgende twee vragen:Een bepaalde tijd contract i...

Artikel - Harold Willems (uit dienst) - 4 februari 2015

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis