1. Home
  2. Kennis
  3. Samenspraak
  4. Samenspraak december 2019

Samenspraak december 2019

De Jurist Plus
Leestijd 
Auteur samenspraak
Gepubliceerd 13 december 2019
Laatst gewijzigd 12 augustus 2022

We staan op de drempel van het nieuwe jaar. Een jaar waarin weer volop aandacht zal zijn voor de opwarming van de aarde en duurzame energie, voor de digitale burger en zijn privacybescherming, voor goed bestuurderschap en integriteit en voor nog veel meer zaken die niet van het ene op het andere jaar van de agenda verdwijnen.

Het werk van de jurist anno 2020 zal weer een stukje verder opschuiven richting trusted advisor. De specialist die proactief meedenkt. Zoals bijvoorbeeld bij het organiseren van privacy. Zo ondersteunen juristen van het privacyteam hun cliënten bij de navolging van de AVG. Hoe kan een kliniek dit aanpakken zonder een boete te riskeren? (zie p.26). En juristen van het expertiseteam Massaschade & Verzekering begeleiden cliënten in complexe (inter)nationale kwesties van massaschade.

Vaak gaat het hier om claims voor financiële schade waarbij bestuurders aansprakelijk worden gesteld (zie p.12). Bestuurders en hun gedrag is ook onderdeel van de dissertatie van advocaat ondernemingsrecht en governance, Charlotte Perquin. Hoe kunnen bestuurders en commissarissen enerzijds en rechters anderzijds het risico op onbewuste mentale misleiding beperken? Haar onderzoek ligt op het raakvlak van filosofie en recht (zie p.8).

In dit artikel onderstreept Charlotte Perquin nog eens de multidisciplinaire rol van de jurist. Daarom is het zo mooi dat Dirkzwager alle disciplines in huis heeft: advocaten, (kandidaat-)notarissen en fiscalisten. Zo kunnen wij die rol nog beter vervullen, en adviseren vanuit meerdere invalshoeken en expertises. Want, zoals Charlotte Perquin het zo mooi zegt, de jurist anno 2020 is bij voorkeur een Jurist Plus.

Fijne feestdagen!

Tom Vandeginste, voorzitter bestuur
Dirkzwager legal & tax

 

Bekijk een overzicht van alle Samenspraak Magazines