1. Home
  2. Kennis
  3. Samenspraak
  4. Samenspraak december 2021

Samenspraak december 2021

Vrijwel elke week berichtten de media wel over een cyberincident. Internationale bedrijven, grote winkelketens, overheidsinstellingen, universiteiten; niemand ontkomt nog aan deze relatief jonge vorm van criminaliteit. De economische schade loopt jaarlijks al in de miljarden euro’s. De noodzaak om je als organisatie te wapenen tegen cyberaanvallen groeit met de dag. Bovendien zullen ook verzekeraars meer eisen gaan gaan stellen aan beveiliging.
Leestijd 
Auteur samenspraak
Gepubliceerd 15 december 2021
Laatst gewijzigd 12 augustus 2022

Samenwerken tegen cybercrime

“Verzekeraars kunnen cyberveilig gedrag stimuleren en zo cybersecurity naar een hoger niveau tillen,” is de conclusie van het promotieonderzoek van collega Nynke Brouwer (zie p. 4). De advocaat aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht promoveerde onlangs op het onderwerp ‘Cyberverzekeringen vanuit civielrechtelijk perspectief’. Een mooie aanleiding om in dit nummer van Samenspraak extra aandacht te besteden aan het thema cybersecurity.

Via Nynke komen wij in gesprek met haar promotor, hoogleraar Bart Jacobs, een gewaardeerd cyberexpert en in 2021 winnaar van de prestigieuze NWO-Stevinpremie (zie p. 12). Met dit geld wil hij onderzoeken hoe je digitale platforms zo kunt inrichten dat ze veiliger, socialer en privacy-bestendiger worden. “We kunnen als maatschappij dingen anders regelen met elkaar. Er is een keuze, en de technologie is er.”

Samen optrekken, dat is ook waar Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland de nadruk op legt in haar verhaal (zie p. 22): “We moeten niet ieder vanuit zijn eigen eilandje het probleem proberen te tackelen. Daarvoor is de dreiging te groot geworden. Alle partijen die cybercrime bestrijden kunnen nog beter samenwerken en nieuwe kennis zo snel mogelijk breed delen.”

Samenwerken, dat ervaart ook Dirkzwager, blijkt op alle fronten toch altijd weer de beste aanpak. Samenwerken tussen juristen onderling; tussen advocaten en verzekeraars; tussen wetenschappers en bedrijven, tussen deskundigen en overheid…

Samen bereik je nu eenmaal meer: meer veiligheid, meer diepgang, meer nieuwe kennis. Nóg intenser samenwerken: een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Fijne feestdagen!

Tom Vandeginste (voorzitter bestuur)