1. Home
 2. Kennis
 3. Video's
 4. Prinsjesdag 2021 special: de belangrijkste maatregelen van het Belastingplan 2022

Prinsjesdag 2021 special: de belangrijkste maatregelen van het Belastingplan 2022

Op Prinsjesdag presenteerde de Minister van Financiën zoals gebruikelijk het Belastingplan 2022 (inclusief overige wetsvoorstellen). In een videoboodschap geven we een fiscale update en een toelichting op het Belastingplan 2022.
Leestijd 
Auteur video Jondalar van Heugten
Gepubliceerd 22 september 2021
Laatst gewijzigd 23 september 2021

Op Prinsjesdag, 21 september 2021, heeft de Minister van Financiën zoals gebruikelijk het Belastingplan 2022 (inclusief overige wetsvoorstellen) gepresenteerd. Als gevolg van de demissionaire status van het Kabinet zijn de voorstellen voor wetswijziging wat betreft de belastingheffing beperkt gebleven. Niettemin kunnen bepaalde maatregelen toch relevant zijn voor u persoonlijk en/of voor uw onderneming.

Zoals gebruikelijk treft u hierbij een publicatie aan waarin de belangrijkste fiscale maatregelen uit het Belastingplan 2022 zijn weergegeven.

Download de Prinsjesdag-publicatie

Onze selectie van een aantal belangrijke wijzigingen:

 • De tarieven in box 1 en 2 in de inkomstenbelasting worden niet verhoogd. Voor box 3 zullen wat lagere forfaitair rendementspercentages van toepassing zijn.
 • De laagste tariefschijf in de vennootschapsbelasting (15%) wordt per 1 januari 2022 verhoogd van              € 245.000 naar € 395.000 (Belastingplan 2021). Het tarief in de hoogste tariefschijf blijft 25%.
 • De milieu-investeringsaftrek (MIA) wordt verhoogd voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting.
 • In de vennootschapsbelasting worden per 1 januari 2022 neerwaartse aanpassingen van de fiscale winst als gevolg van het zakelijkheidsbeginsel onder bepaalde omstandigheden niet langer in aanmerking genomen (anti-misbruikmaatregel ter voorkoming van mismatches).
 • Met ingang van 1 januari 2022 kan de verrekening van de voorheffing van dividend- en kansspelbelasting met de vennootschapsbelasting niet meer leiden tot een teruggave van belasting. Verrekening is alleen nog mogelijk tot het bedrag van de verschuldigde vennootschapsbelasting met een doorschuifregeling voor de niet-verrekende belasting naar een volgend jaar.
 • Voor de dividendbelasting en de Wet bronbelasting zullen zogenoemde omgekeerde hybride entiteiten - zoals een Nederlandse besloten-CV – als inhoudingsplichtige kunnen worden aangemerkt.
 • Er is aangekondigd dat er een voorstel zal worden ingediend om het begrip ‘vaste inrichting’ per 1 januari 2022 uit te breiden met betrekking tot de bronbelasting op rente en royalties.
 • De nieuwe regels voor (onbeperkte) verliesverrekening in de vennootschapsbelasting worden per 1 januari 2022 ongewijzigd van kracht (Belastingplan 2021).
 • Er komt een keuzemogelijkheid in het heffingsmoment voor de loonbelasting bij bepaalde aandelenoptieplannen voor werknemers.
 • Er zal een gerichte vrijstelling in de loonbelasting worden ingevoerd voor een thuiswerkvergoeding.   

Mocht u vragen hebben of meer informatie willen ontvangen over deze e-mail en/of onze Prinsjesdag-publicatie, dan kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met Dirkzwager.

Ten slotte attenderen wij u op ons webinar 'Verliesrekening in de Nederlandse vennootschapsbelasting' op dinsdag 2 november 2021 van 10:00 tot 11:30 uur. Meer informatie en aanmelden