1. Home
  2. Specialisten
  3. Maartje ter Horst

Maartje ter Horst Advocaat - Senior Ondernemingsrecht

Neem vrijblijvend contact op Telefoon 024 381 31 49 E-mailadres Stuur mij een e-mail Social

Over Maartje ter Horst

Biografie

Maartje is sinds 2011 advocaat en is werkzaam op de sectie ondernemingsrecht van ons kantoor in Nijmegen. Zij houdt zich voornamelijk bezig met financiering, zekerheden en het insolventierecht en wordt door de rechtbank regelmatig aangesteld als curator in faillissementen.

Daarnaast is Maartje WHOA-specialist en herstructureringsdeskundige. Zij begeleidt ondernemingen, aandeelhouders en schuldeisers bij (dwang)akkoorden onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Maartje publiceert regelmatig artikelen en geeft ook lezingen over de WHOA. 

Maartje adviseert en procedeert tevens over (bancaire) financieringen, garanties, borgtochten, verrekening, regres en subrogatie, (bodem)beslag en uiteenlopende zekerheidsrechten. Daarnaast staat zij ondernemingen bij die worden geconfronteerd met het faillissement van hun wederpartij, bijvoorbeeld als schuldeiser of zekerheidsgerechtigde. Ook voert Maartje regelmatig procedures op het gebied van bestuurdersaansprakelijkheid en pauliana en adviseert zij cliënten op het gebied van herstructureringen, activa- en passivatransacties en doorstart vanuit faillissement.

Tot slot legt Maartje zich toe op het contractenrecht, waarbij zij cliënten adviseert over uiteenlopende nationale en internationale commerciële contracten. Hierbij valt te denken aan het opstellen en beoordelen van contracten, maar ook de advisering over beëindiging van een contract of het voeren van een procedure bij geschillen over nakoming of het vorderen van schadevergoeding behoort tot Maartje's praktijk.

Functie(s)

2011 Advocaat - Senior, Dirkzwager
Handel & Transport, Internationaal, Ondernemingen, Overheden, Vastgoed, Verzekeraars Commercieel contractenrecht, Financiering & Zekerheden, Insolventie & Herstructurering, Ondernemingsrecht & Vennootschapsrecht Ondernemingsrecht, Insolventierecht en herstructureringen, Financiering en zekerheden, Bestuurdersaansprakelijkheid, Pauliana, Beslag- en executierecht, (Internationaal) contractenrecht, Procesrecht Dirkzwager - Stella Maris
Van Schaeck Mathonsingel 4
6512 AN Nijmegen

Opleiding(en)

2021 2021 Specialisatieopleiding WHOA - Herstructureringsdeskundige (Universiteit Leiden)
2018 2018 Financiële economie voor insolventieadvocaten (EUR/INSOLAD)
2016 2016 Grotius Insolventierecht (INSOLAD)
2013 2014 CPO Insolventierecht voor curatoren (Radboud Universiteit Nijmegen)
2011 2012 Beroepsopleiding advocatuur (Nederlands Orde van Advocaten)
2005 2010 Nederlands Recht (Rijksuniversiteit Groningen)

Nevenactiviteit(en)

  • Lid INSOLAD, de specialisatievereniging voor insolventierechtadvocaten
  • Gecommitteerd examinator Juridische Hogeschool Fontys
  • Auteur Fiscaal Tijdschrift Vermogen (SDU)
  • Bestuurslid Jong Management VNO-NCW Kring Arnhem/Nijmegen

Talen

Nederlands, Engels, Duits

Events


31 maart 2023

wetsvoorstel afschaffing samenloopvrijstelling bij aandelentransacties

Bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen in de vastgoedsector op het gebied van btw en overdrachtsbelasting? Schrijf u dan nu in voor ons webinar ‘wetsvoorstel afschaffing samenloopvrijstelling bij aandelentransacties’ op vrijdagmorgen 31 maart!



Delen of opslaan

Kennis geschreven door Maartje ter Horst

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 83

Pauliana, faillissement en benadeling van schuldeisers

De curator kan bepaalde rechtshandelingen vernietigen die de gefailleerde schuldenaar heeft verricht in de periode vóórdat deze failliet werd verklaard, wanneer schuldeisers door die rechtshandeling zijn benadeeld. Dit heet de faillissementspauliana, ook wel de actio pauliana genoemd. In dit artikel wordt besproken wat de faillissementspauliana precies inhoudt, in welke gevallen deze kan worden toegepast en hoe deze werkt in de praktijk.

WHOA: de oplossing voor schulden

Hoe kun je schulden oplossen en een faillissement voorkomen met de WHOA, de Wet Homologatie Onderhands Akkoord? In deze podcast gaan Maartje ter Horst, Steven Effting (beiden Dirkzwager) en Pieter Christiaan van Prooijen (Hermes Advisory) in op de WHOA, die een oplossing biedt voor ondernemers in financieel zwaar weer om schulden op te lossen door middel van het aanbieden van een onderhands dwangakkoord.

WHOA: geen homologatie als iedereen instemt

Bijzonder aan de WHOA is dat het het akkoord, na homologatie door de rechtbank, ook schuldeisers kan binden die niet met de inhoud van het akkoord hebben ingestemd. In een recente zaak kwam de vraag aan de orde of een WHOA-akkoord ook gehomologeerd kan worden wanneer alle stemgerechtigden met het akkoord hebben ingestemd, en er dus geen tegenstemmers of niet-stemmers zijn.

WHOA: Gerechtelijke voorzieningen en flankerende maatregelen

De WHOA bevat een aantal voorzieningen die het bereiken van het doel achter de regeling vergemakkelijken. In dit artikel bespreek ik er vier: (1) de afkoelingsperiode (2) het vragen van vroegtijdige beslissingen aan de rechtbank (3) het opzeggen van lopende overeenkomsten en (4) de maatwerkbepaling.

WHOA: de besloten akkoordprocedure versus de openbare akkoordprocedure

De WHOA voorziet in twee procedures waarbinnen een onderhands akkoord tot stand kan komen: i) een besloten akkoordprocedure buiten faillissement ii) een openbare akkoordprocedure buiten faillissement Wat is het verschil tussen deze twee procedures? Hoe zit het met de rechtsmacht en internationale erkenning van deze twee procedures? En wanneer dient de keuze voor een van deze procedures te worden gemaakt?

WHOA: De rol van de herstructureringsdeskundige

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de herstructureringsdeskundige en de observator. Wanneer wordt een herstructureringsdeskundige benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten?

WHOA: De rol van de observator

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de observator en de herstructureringsdeskundige. Wanneer wordt een observator benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten van de observator?

WHOA: De afkoelingsperiode

Tijdens de WHOA-procedure kan de rechter op verzoek van de schuldenaar of de herstructureringsdeskundige een zogenaamde afkoelingsperiode afkondigen. Hoe gaat dit in zijn werk en wat houdt zo'n afkoelingsperiode in? Welke maatregelen kunnen er worden afgekondigd en hoelang duren deze?

WHOA: Aanbieding en inhoud van het akkoord

Hoe verloopt de aanbieding van het WHOA-akkoord? Wie kan zo'n akkoord aanbieden en aan wie? Welke eisen gelden er ten aanzien van de inhoud van het akkoord? Wat houdt het uitstaprecht en de '20%-regel' in?

De WHOA-procedure: Homologatie van het akkoord, afwijzingsgronden en gevolgen

De homologatie (goedkeuring) van het akkoord vormt het sluitstuk van de WHOA-procedure. Hoe gaat dit in zijn werk? Wanneer is homologatie mogelijk? Wanneer wijst de rechtbank een observator aan? Wat zijn de gronden om de homologatie af te wijzen? En wat zijn de gevolgen van een gehomologeerd akkoord?

WHOA: Overeenkomsten wijzigen en beëindigen

De WHOA maakt het voor de schuldenaar mogelijk om, behalve schulden, ook lopende overeenkomsten te herstructureren. Te denken valt bijvoorbeeld aan een huurovereenkomst die als een molensteen om de nek van een onderneming hangt. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

1 2 3 4 5 6 7