De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

Tickets
Gratis
Tijd
14:00 - 15:30 uur
Dinsdag 9 maart 2021 Webinar Online
Kennisevent
  1. Home
  2. Events
  3. Bescherming tegen namaak en oneerlijke concurrentie: hoe pak je dit aan?
Webinar

Bescherming tegen namaak en oneerlijke concurrentie: hoe pak je dit aan?

Iedere ondernemer kan er mee te maken krijgen: een concurrent die een product, een dienst of een naam namaakt, daarbij aanhaakt of op andere wijze oneerlijk concurreert. In onze open economie mag concurrentie uiteraard, maar dat wil niet zeggen dat een succesvolle ondernemer alles van een namaker alles hoeft te pikken. Wat kun je ertegen doen?

Wie dit webinar heeft gevolgd, weet voortaan beter wanneer het tijd is om in te grijpen, en hoe je dat vervolgens aanpakt. Tijdens dit webinar wordt aandacht besteed aan diverse intellectuele eigendomsrechten en andere vormen van oneerlijke concurrentie, en gaan we in op de bescherming en handhaving van producten, diensten en namen.

Verschillende rechten

Bescherming tegen namaak, aanhaken en oneerlijke concurrentie is mogelijk door het inroepen van verschillende intellectuele eigendomsrechten. Voor sommige van deze rechten hoeft u geen registratie te hebben; om een auteursrecht of handelsnaamrecht in te kunnen roepen, moet u de maker van een auteursrechtelijk beschermd werk zijn resp. uw handelsnaam voeren. Om een aantal andere rechten in te kunnen roepen, moet u deze eerst registreren. Om bijvoorbeeld van een merk (bijvoorbeeld een beeldmerk) te kunnen spreken moet uw merk geregistreerd zijn in het merkenregister. Hetzelfde geldt voor een modelrecht.

 

Tijdens het webinar ligt de nadruk daarnaast op de vraag: hoe kunt u inbreuken op uw rechten effectief aanpakken? Hoe bewijst u dat er inbreuk is gemaakt en welke procedure kunt u het beste volgen? Kunt u de geleden schade en de gemaakte juridische kosten op de inbreukmaker verhalen?

Onrechtmatige en oneerlijke concurrentie

Ook indien er geen intellectueel eigendomsrecht ingeroepen kan worden, dan is er nog de ‘restcategorie’ van bescherming tegen onrechtmatige daad. Hieronder valt bijvoorbeeld slaafse nabootsing: een concurrent die uw product zo namaakt dat het onrechtmatig is. Ook andere vormen van bescherming tegen oneerlijke concurrentie vallen hieronder. Wij bespreken de grens hoe ver een concurrent mag gaan.

Praktijkgericht

Tijdens het webinar wordt aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden aangegeven wanneer namaak wel en niet is toegestaan. U ontvangt ook tips om uw juridische positie ten aanzien van eventuele namaak of onrechtmatige concurrentie te verstevigen.

Tickets Voor dit event
Gratis
14:00 - 15:30 uur
Dinsdag 9 maart 2021 Webinar Online

Dit webinar wordt aangeboden aan alle ondernemers die producten of diensten in de breedste zin van het woord verkopen, op de markt brengen en daarvoor reclame maken.

Programma

13:50 Inloggen met ontvangen link via Google Chrome
14:00 Aanvang webinar
15:00 Einde webinar

Locatie

Webinar

Online

Sprekers

Joost Becker

Advocaat - Partner

Specialist Intellectuele Eigendom (IE): auteursrecht, merken, modellenrecht, handelsnamen, domeinnamen, adwords, slaafse nabootsing & misleidende en vergelijkende reclame en oneerlijke handelspraktijken. In mijn dagelijkse praktijk sta ik diverse ondernemers bij, van multinationals tot het MKB, met advies-, proces- en contractenwerk (overdracht, licenties, NDA, R&D, JDA, etc.). Daarnaast geef ik regelmatig seminars & lezingen over uiteenlopende onderwerpen op IE-gebied en biedt alle mogelijke ondersteuning op het gebied van IE en branding. Ik publiceer ook regelmatig over IE-recht. Vragen of kennismaken? Neem gerust contact met mij op via 088 - 24 24 100 of becker@dirkzwager.nl

Jeroen Lubbers

Advocaat

Ik werk als advocaat op de sectie Intellectueel Eigendomsrecht (IE) en IT-recht. Ik procedeer en adviseer veel op het gebied van het auteursrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht en onrechtmatige publicaties, waaronder ook reviews op internet.

Deel dit event

Breng dit event onder de aandacht van andere geïnteresseerden!

Komende events