1. Home
  2. Kennis
  3. E-books
  4. P.E.B. weg ermee!?

P.E.B. weg ermee!?

Dit e-book ‘P.E.B. weg ermee?! gaat over de uitfasering van het Pensioen in Eigen Beheer. Het pensioen in eigen beheer bezorgde menig directeur-grootaandeelhouder (DGA) de afgelopen jaren de nodige kopzorgen. Dividenden die door het pensioen in eigen beheer niet werden uitgekeerd, echtscheidingen die door het pensioen in eigen beheer (P.E.B.) ontaardden in ware vechtscheidingen en jaarlijkse ergernissen bij de dure, actuariële berekeningen als gevolg van het pensioen in eigen beheer op de fiscale balans.
Leestijd 
Auteur eBook Frédérique Hoppers
Gepubliceerd 07 december 2016
Laatst gewijzigd 12 maart 2018

De opluchting was dan ook groot toen een wetsvoorstel werd aangekondigd tot uitfasering van het pensioen in eigen beheer. Inmiddels is het wetsvoorstel bekend en heeft de Tweede Kamer al ingestemd met het voorstel. Als ook de Eerste Kamer in december 2016 instemt, zal per 1 januari 2017 het PEE-landschap er compleet anders uitzien. Hoewel er nog veel onduidelijkheden bestaan, is één ding zeker.

De DGA zal keuzestress gaan ervaren! Moet hij gaan voor afkoop van het pensioen in eigen beheer, of is omzetting in een oudedagsverplichting een betere optie? Of is het juist verstandiger om het pensioen in eigen beheer gewoon op de fiscale balans te houden? Ook spelen notariële aspecten bij de te maken keuze een belangrijke rol. Zijn de huwelijksvoorwaarden nog up-to-date na een gemaakte keuze? Moeten testamenten op de keuze worden aangepast? Niet alleen de DGA zal zich met keuzestress geconfronteerd zien, maar ook diens (ex-)partner. Deze heeft uiteindelijk het laatste woord. Uitfasering van het pensioen in eigen beheer kan namelijk niet zonder instemming van de (ex-)partner. En mogelijk ook niet zonder een compensatie van diezelfde (ex-)partner.

De tien artikelen in dit e-book geven inzicht in en antwoord op het palet aan keuzemogelijkheden. De artikelen zijn geschreven tijdens het wetgevingsproces en geven daardoor een mooi kijkje in de overwegingen en bedoeling van de wetgever. Het e-book is niet alleen nuttig voor de DGA en diens (ex-)partner, maar zeker ook voor de (pensioen) adviseur, fiscalist en accountant.

Ik wens alle betrokkenen niet alleen veel leesplezier toe, maar vooral veel wijsheid en stressbestendigheid bij de te maken keuze!

Frédérique Hoppers