Terug naar dirkzwager.nl

Corona (COVID-19) Kennisportal

  1. Home
  2. Coronavirus COVID 19
  3. Gezondheidszorg | het coronavirus

Gezondheidsrecht | het coronavirus Gezondheidszorg | het coronavirus

Terug naar het overzicht

Het coronavirus (COVID-19) zorgt voor een humanitaire crisis. Ook de sectie Gezondheidszorg ziet in deze periode voortdurend de gevolgen van het coronavirus. Op deze pagina zullen wij de komende tijd zo veel mogelijk juridische kennis delen en bundelen.

Het coronavirus (COVID-19) zorgt voor een humanitaire crisis in een vorm en op een schaal die zijn weerga niet kent. Wereldwijd heeft deze situatie een enorme impact op de economie, de gezondheidszorg, het algemeen maatschappelijk welzijn en het dagelijks zakelijk en privéleven. Ook de sectie Gezondheidszorg ziet in deze periode voortdurend de gevolgen van het coronavirus. Niet alleen in het eigen werk- en privéleven, maar in het bijzonder ook door te zien en te ervaren welke enorme weerslag het virus heeft op de Nederlandse gezondheidszorg en op onze cliënten: de zorginstellingen.

Wij willen allereerst onze grote dankbaarheid uitspreken voor alle medewerkers in de zorg die 24 uur per dag, 7 dagen in de week, hun uiterste best doen om alle mensen die zorg nodig hebben deze zorg ook te kunnen bieden. Artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, bestuurders, psychologen, (zorg)managers, OK-assistenten, medewerkers van de facilitaire diensten, ICT-medewerkers, beveiligers in de zorg, en overige zorgmedewerkers. U doet fantastisch werk!

Kennis delen

In deze uitzonderlijke tijden zijn wij als sectie Gezondheidszorg op zoek naar een manier waarop wij niet alleen onze cliënten, maar ook alle andere zorginstellingen in Nederland, zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Op een zo laagdrempelig mogelijk en voor zorginstellingen tijdbesparende manier, zodat alle aandacht uit kan blijven gaan naar het verlenen van zorg.

Op deze pagina zullen wij de komende tijd daarom zo veel mogelijk juridische kennis bundelen en delen om zorginstellingen extra juridische ondersteuning te bieden in hun strijd tegen het coronavirus.

Wij volgen de actuele ontwikkelingen op de voet

De juridische ontwikkelingen in de gezondheidszorg gaan immers razendsnel. Zowel onze regering als de brancheorganisaties en de toezichthouders (zoals de IGJ, de NZa en de AP) doen er op dit moment alles aan om wet- en regelgeving aan te passen, nieuwe besluiten te nemen en adviezen op te stellen die zorginstellingen hard nodig hebben om hun werk te kunnen (blijven) doen. Op deze pagina zullen wij een overzicht geven van deze ontwikkelingen. Indien u behoefte heeft aan meer kennis over een bepaald onderwerp, dan bieden onze kennisblogs een nadere toelichting.

Alleen-samen

Heeft u behoefte aan meer juridische informatie over een onderwerp waar u als zorginstelling tegenaan loopt in deze coronacrisis en staat deze informatie nog niet op deze pagina? Laat het ons dan vooral (vrijblijvend) weten! Wij zullen dan bekijken op welke wijze wij aan uw vragen en informatiebehoefte kunnen voldoen. Alleen samen komen we deze crisis immers door.

Daarnaast blijven wij ons uiteraard maximaal inzetten om (zo veel mogelijk vanuit huis) zowel nieuwe als bestaande cliënten zo goed mogelijk te adviseren en anderszins ondersteunen. In corona gerelateerde onderwerpen, maar uiteraard ook in alle andere gezondheidsrechtelijke kwesties. Zoals u dat van ons gewend bent.

Gerelateerde kennis

2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 23

Ouder weigert coronavaccinatie minderjarige: toch vaccinatie mogelijk?

In haar uitspraak van 21 september jl. heeft de rechtbank Noord-Nederland geoordeeld over de vraag of vervangende toestemming kan worden verleend aan een minderjarige om gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. De rechtbank verleent die vervangende toestemming. In dit blog bespreken wij deze uitspraak en de implicaties van artikel 7:450 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek voor hulpverleners.

Zorgvrijstelling vennootschapsbelasting: termijn toepassing overgangsregelingen verlengd tot en met 31 december 2021!

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit voorwaarden en richtlijnen opgenomen met betrekking tot de toepassing van de zorgvrijstelling in de vennootschapsbelasting door zorginstellingen. Hieronder vallen ook zorginstellingen die (ook) gebruik maken van een of meerdere zorg-BV’s. De termijn waarbinnen bestaande zorginstellingen onder bepaalde voorwaarden de gelegenheid krijgen hun statuten en governance overeenkomstig deze besluiten aan te passen, is bij een besluit van 17 december 2020 verlengd tot en met 31 december 2021. Hierdoor kan de zorgvrijstelling ook na 31 december 2021 van toepassing blijven.

De continuïteitsbijdrage-regeling

Zorgaanbieders kunnen een continuïteitsbijdrage aanvragen voor de omzetdaling die zij lijden vanuit de basisverzekering en/of aanvullende verzekering door de coronacrisis. Zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde aanbieders kunnen gebruik maken van de continuïteitsbijdrage-regeling van Zorgverzekeraars Nederland. In dit artikel zet ik de belangrijkste informatie daarover uiteen.

Staatssteunregels toch van toepassing op zorgaanbieders?

Eén van de voorwaarden voor de toepasselijkheid van de Europese staatssteunregels is dat de betreffende steunmaatregel de handel tussen de lidstaten van de Europese Unie beïnvloedt. De Europese Commissie (hierna: de Commissie) heeft de voorbije jaren verschillende malen besloten dat steun aan zorgaanbieders niet leidt tot beïnvloeding van de handel tussen de lidstaten. Zaait de Commissie twijfel met een recent besluit waarin zij Nederlandse overheidssteun aan zorgaanbieders in het kader van COVID-19 goedkeurt?

Corona: overige fiscale maatregelen en tegemoetkomingen (update 20 mei 2020)

Het kabinet heeft een groot aantal maatregelen ingevoerd om bij ondernemingen en instellingen tegemoet te komen tijdens de corona-crisis. In een afzonderlijke blog zijn concrete actie- en aandachtspunten genoemd om liquiditeiten zoveel mogelijk binnen de organisatie te houden. Dit artikel behandelt enkele belangrijke overige fiscale maatregelen en tegemoetkomingen.

De mogelijkheden van zorgaanbieders bij niet-nakoming van contracten door de wederpartij (deel 1)

Net als veel andere personen en bedrijven worden ook zorgaanbieders in toenemende mate geconfronteerd met wederpartijen die als gevolg van de uitbraak van het covid-19 virus (het ‘coronavirus’) hun contractuele verplichtingen niet (kunnen) nakomen. Het voorbeeld van leveranciers die geen mondkapjes of andere medische hulpmiddelen meer kunnen leveren is inmiddels welbekend, maar er zijn genoeg andere situaties denkbaar. Als zorgaanbieder is het tijdens deze coronacrisis dan ook van belang om te weten welke opties er zijn.

De mogelijkheden van zorgaanbieders bij niet-nakoming van contracten door de wederpartij (deel 2)

Net als veel andere personen en bedrijven worden ook zorgaanbieders in toenemende mate geconfronteerd met wederpartijen die als gevolg van de uitbraak van het covid-19 virus (het ‘coronavirus’) hun contractuele verplichtingen niet (kunnen) nakomen. Het voorbeeld van leveranciers die geen mondkapjes of andere medische hulpmiddelen meer kunnen leveren is inmiddels welbekend, maar er zijn genoeg andere situaties denkbaar. Als zorgaanbieder is het tijdens deze coronacrisis dan ook van belang om te weten welke opties er zijn. Wanneer mag u als zorgaanbieder weigeren te betalen? Bestaat er een recht op schadevergoeding wanneer er niet wordt geleverd? Wanneer kan een overeenkomst worden ontbonden? In twee blogs gaan wij nader op deze vragen in.

Beslissingen over leven of dood bij ‘code zwart’, wat zijn juridische gevolgen voor hulpverleners?

De wereld is op dit moment in de ban van het coronavirus. Ook in Nederland staat het zorgsysteem als gevolg van het virus onder druk. Om de druk op het zorgsysteem te verlichten heeft de Nederlandse overheid de afgelopen weken maatregelen getroffen: een intelligente lockdown, een uitbreiding van de IC-capaciteit, uitstel van planbare zorg en de inzet van niet-praktiserende artsen, verpleegkundigen en coassistenten. De laatste dagen lijkt het aantal nieuw besmette patiënten dat op de intensive care (IC) wordt opgenomen wat af te vlakken. Dit is voorzichtig positief nieuws. Toch heeft men de afgelopen tijd moeten nadenken over de vraag: wat als de genomen maatregelen niet genoeg blijken te zijn? Een tekort aan IC-bedden kan er in het worst case-scenario toe leiden dat een hulpverlener de bijna onmenselijke keuze moeten maken welke patiënt wel en welke patiënt niet (meer) voor behandeling op de IC in aanmerking komt. Dit uiteindelijk zelfs op basis van andere criteria dan uitsluitend medische. Dit scenario wordt ook wel ‘code zwart’ genoemd. Hoe dient de hulpverlener hier vanuit juridische optiek mee op te gaan? En kan hij hiervoor (tuchtrechtelijk) aansprakelijk worden gehouden? In dit blog gaan wij hier nader op in.

Ontwikkelingen financiële compensatie zorgaanbieders in tijden van corona

De coronacrisis brengt voor iedereen onzekere tijden mee. Voor zorgaanbieders is dit niet anders. Onlangs berichtten wij over de maatregelen die de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza), Zorgverzekeraars Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben aangekondigd om financiële steun te bieden aan zorgaanbieders. Omdat de ontwikkelingen op het gebied van de extrabekostigingsregelingen elkaar snel opvolgen, geven wij in dit blog een overzicht van de laatste stand van zaken.

Spoedwetsvoorstel tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid

Op 8 april is het wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid’ ingediend bij de Tweede Kamer. In dit blog bespreken wij de relevante aspecten voor de algemene vergaderingen van rechtspersonen. De tijdelijke wet is in werking getreden op 24 april 2020.

1 2