Terug naar dirkzwager.nl

Corona (COVID-19) Kennisportal

  1. Home
  2. Coronavirus COVID 19
  3. IT-, IE- en privacy | het coronavirus

IT-, IE- en privacyrecht | het coronavirus IT-, IE- en privacy | het coronavirus

Terug naar het overzicht

Het coronavirus (COVID-19) kan veel gevolgen hebben voor uw bedrijf. We hebben een team van specialisten samengesteld die inzicht kunnen geven in de implicaties van het virus op het gebied van IT-, IE- en privacyrecht.

 • De coronacrisis laat o.a. zien dat de afhankelijkheid van ICT (zeer) groot is. Meer dan ooit leunen bedrijven op thuiswerkfaciliteiten, systemen voor het delen en uitwisselen van bestanden en vormen van digitale communicatie. Uitval van die systemen leidt, nog meer dan anders, tot bedrijfsstagnatie. Het belang van goede onderliggende contracten en SLA’s is erg groot. Onze IT-advocaten kunnen deze documenten voor u toetsen. Of juist bij geschillen hierover adviseren.

• De coronacrisis roept ook vragen op over bestaande, lopende IT-projecten. Zo is de vraag of alle werkzaamheden nog wel kunnen doorlopen zoals overeengekomen. Is dat overmacht of juist bedrijfsrisico en hoe kan daar handig mee om worden gesprongen? Wij hebben al menig klant hierover praktisch geadviseerd. • Zeker in deze periode wordt enorm veel en intensief samengewerkt tussen gebruikers en leveranciers van technologie. Kijk maar naar alle initiatieven tussen ziekenhuizen en leveranciers van medische technologie om het coronavirus te bestrijden of het door kunnen werken op afstand mogelijk te maken. Hiervoor zijn goede afspraken nodig of moeten bestaande samenwerkingsafspraken worden aangepast. Wij zeggen graag onze expertise hiervoor in.

• Verder is er iedere dag wel iets in het nieuws over corona en privacyrecht. Mag worden geregistreerd dat een werknemer corona heeft? Mag de temperatuur worden opgenomen van bezoekers aan een bedrijfspand of bedrijfsterrein? En welke regels gelden er voor apps die mensen volgen of waarin zij medische gegevens vastleggen? Onze advocaten kunnen u hierover adviseren.

• En ondanks de coronacrisis lopen vragen over intellectuele eigendom gewoon door. Sterker nog, de rechtbank acht geschillen daarover soms zo spoedeisend dat zittingen gewoon doorgang kunnen vinden. Onze advocaten hebben al kort gedingen gehad in deze coronatijd. Heeft u last van een concurrent die uw producten of diensten plagieert? Laat u dan ook in deze tijd de kaas niet van het brood eten en onderneem op tijd actie.

Gerelateerde kennis

2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 18

AP legt de politie boete op: privacyschending bij de inzet van camera-auto’s

Op 21 december 2022 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 50.000 euro opgelegd aan de politie. De politie had namelijk camera-auto’s ingezet in Rotterdam, zonder eerst de privacyrisico’s goed in kaart te brengen. Een dergelijke inventarisatie is bij impactvolle gegevensverwerkingen wel verplicht. Wat heeft de AP in haar boetebesluit precies gezegd? En welke lessen kunnen u en uw bedrijf hiervan leren?

Reclame in de reisbranche: is 'GEGARANDEERD VERTREK' misleidend?

Reclames waarin met vertrekgarantie wordt geadverteerd, zijn schering en inslag in de reisbranche. Momenteel is het door de corona-crisis echter onzeker of (verre) reizen wel door kunnen gaan. Mag reclame voor GEGARANDEERD VERTREK dan nog wel?

Reclame Code Commissie toetst slogan “Alleen thuisblijven is duurzamer” van Koning Aap

Reizen en de reisbranche staan momenteel behoorlijk onder druk. Niettemin verschijnen er nog steeds, ook in het pré-Corona tijdperk, reclames voor reizen. Net als andere vormen van reclame moeten ook slogans voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, onder meer met betrekking tot claims over duurzaamheid. De Reclame Code Commissie (RCC) toetst de slogan van Koning Aap "Alleen thuisblijven is duurzamer".

Herijken van IT-contracten: 5 tips hoe heronderhandelingen aan te vliegen

Momenteel worden door steeds meer organisaties lopende IT-contracten tegen het licht gehouden. Dit kan te maken hebben met het noodzakelijkerwijs moeten snijden in kosten, maar net zo goed kan het gaan om het wijzigingen van functionaliteiten of tooling (bijvoorbeeld snel implementeren en uitrollen van Microsoft Teams of Zoom om online vergaderingen te houden). Passen de afspraken daar nog wel bij ? Ligt de focus nog goed? Kan ik snijden in de kosten? In deze blog geef ik 5 praktische tips hoe je dit zou kunnen aanvliegen. Er kan meer dan u denkt.

1 2