Terug naar dirkzwager.nl

Corona (COVID-19) Kennisportal

  1. Home
  2. Coronavirus COVID 19
  3. Onderneming in zwaar weer | het coronavirus

Onderneming in zwaar weer | het coronavirus Onderneming in zwaar weer | het coronavirus

Terug naar het overzicht

Door de coronacrisis verkeren veel ondernemingen momenteel in financieel zwaar weer. Hierdoor krijgt u mogelijk te maken met omstandigheden die de continuïteit van uw onderneming kunnen bedreigen, zoals een sterke omzetdaling, zakenpartners met betalingsproblemen, of een tekort aan grondstoffen, producten en werknemers of een inkrimping van bedrijvigheid gevolgd door het ontslag van werknemers.

Met een tijdige inventarisatie van risico’s, een integraal en praktisch toepasbaar advies gevolgd door een eventuele herstructurering kan voor de onderneming een nieuw perspectief gecreëerd worden.

Wat kunnen wij voor u doen?

Vanuit onze juridische en fiscale expertise hebben wij ruime ervaring in de begeleiding van ondernemingen die financieel in zwaar weer verkeren en er weer bovenop willen komen. Hierbij werken wij vaak nauw samen met professionele marktpartijen op financieel en organisatorisch gebied om tot een integrale aanpak te komen. Onze cliënten zijn grote ondernemingen en het grotere MKB

Met onze kennis en ervaring kunnen wij in geval van zwaar weer of bij dreigende continuïteitsproblemen de onderneming en haar aandeelhouders adviseren en begeleiden door:

  •  risico’s te signaleren die de continuïteit in gevaar brengen
  • oplossingen aan te dragen om die risico’s zoveel als mogelijk ongedaan te maken (bijv. aanbieding (WHOA)akkoord / herstructurering / herfinanciering / -kapitalisatie)
  • fiscale oplossingen te bedenken die ruimte scheppen in liquiditeit, risico’s van aansprakelijkheid beperken of een herstructurering zonder directe belastingheffing mogelijk maken.

Wij bieden een integrale en praktisch toepasbare oplossingen vanuit verschillende invalshoeken zoals:

  • Arbeidsrecht: personele reorganisaties, transitievergoedingen, onderhandelingen met vakbonden etc.
  • Insolventierecht: surseance van betaling, aanbieden van een (WHOA)-akkoord, faillissement en beslaglegging
  • Ondernemingsrecht: Verkoop van (een gedeelte van) de onderneming of aandelen, fusie of splitsing, herkapitalisatie, interne besluitvormingsproces en -documentatie en aansprakelijkheidsrisico’s.
  • Fiscaal recht: heffing van belastingen en premies, invordering en aansprakelijkheid, uitstel van belastingen
  • Contractenrecht: het beoordelen en verbeteren van uw contractuele posities, bijvoorbeeld ter zake overmacht, zekerheden, betalingstermijnen.
  • Aansprakelijkheidsrecht en verzekeringen: werkgevers-, en bestuurdersaansprakelijkheid
  • Financieel recht: (her)financieringsdocumentatie, onderhandelingen met financiers en banken, Wet op het financieel toezicht.
  • IT- en Intellectueel eigendomsrecht: bescherming van naam, knowhow, licenties en e-commerce-structuur
  • Vastgoedrecht: verkoop of interne overdracht van vastgoed, off-balance financiering, lease en huur, hypothecaire leningen.

Wat levert onze dienstverlening u op?

Met onze expertise en netwerk krijgt u meer rust en overzicht en helpen we meer continuïteit in de onderneming te brengen. Zo blijft u vrijheid houden om te ondernemen.

Gerelateerde kennis

2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 20

Faillissementsgolf aanstaande? Zorg dat u voorbereid bent

Een faillissementsgolf kan voor aankomend najaar ophanden zijn. In sommige gevallen is een faillissement nog af te wenden door tijdig te herstructureren. In andere gevallen is dat wellicht niet meer mogelijk. Wilt u weten hoe u een faillissement kunt voorbereiden om een zachte landing te creëren? In deze blog bespreken wij daarvoor verschillende tips.

WHOA: de besloten akkoordprocedure versus de openbare akkoordprocedure

De WHOA voorziet in twee procedures waarbinnen een onderhands akkoord tot stand kan komen: i) een besloten akkoordprocedure buiten faillissement ii) een openbare akkoordprocedure buiten faillissement Wat is het verschil tussen deze twee procedures? Hoe zit het met de rechtsmacht en internationale erkenning van deze twee procedures? En wanneer dient de keuze voor een van deze procedures te worden gemaakt?

WHOA: De rol van de herstructureringsdeskundige

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de herstructureringsdeskundige en de observator. Wanneer wordt een herstructureringsdeskundige benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten?

WHOA: De rol van de observator

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de observator en de herstructureringsdeskundige. Wanneer wordt een observator benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten van de observator?

WHOA: De positie van de leverancier

Met de inwerkingtreding van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kunnen leveranciers en andere contractspartijen geconfronteerd worden met een wederpartij die op enig moment een WHOA-procedure start. De kans is groot dat u als leverancier op dat moment al lange tijd onbetaald bent gelaten. Wat zijn de gevolgen voor u als leverancier?

Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 – een hulpmiddel voor ondernemers in de coronacrisis

Door COVID-19 en alle maatregelen die ter bestrijding van het virus zijn afgeroepen, hebben veel ondernemers te maken gekregen met terugvallende omzetcijfers. Hoewel de overheid diverse steunmaatregelen heeft gecreëerd om ondernemers in financiële nood te helpen, hebben velen nog steeds betalingsachterstanden. Hierdoor lopen zij het risico failliet te worden verklaard, ondanks dat hun onderneming in de kern gezond is en de financiële problemen enkel van ‘tijdelijke’ aard zijn. De recent in werking getreden Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 (“Betalingsuitstelwet”) kan hulp bieden.

Ondernemen en het coronavirus: houd uw liquiditeit op peil met behulp van uw algemene verkoopvoorwaarden

Het coronavirius COVID-19 (‘coronavirus’) kan voor ondernemers een onzekere periode met zich meebrengen. Zo kan de aanvoer van productiemiddelen stilvallen of kan uw onderneming verplicht zijn haar deuren tijdelijk te sluiten. Ook kan de vraag naar allerlei producten en diensten afnemen en lopen debiteurenstanden juist vaak op, waardoor de druk op de liquiditeitspositie van uw onderneming toeneemt. Juist in deze economisch onzekere tijden, zijn beschermende contractuele voorwaarden van groot belang. Hiermee is uw onderneming beter beschermd tegen voornoemde risico’s. Dergelijke beschermende bepalingen zijn dikwijls opgenomen in algemene verkoopvoorwaarden.

Ondernemen en het coronavirus: houd uw liquiditeit op peil met behulp van uw algemene inkoopvoorwaarden

Het coronavirius COVID-19 (‘coronavirus’) kan voor ondernemers een onzekere periode met zich meebrengen. Zo kan de aanvoer van productiemiddelen stilvallen of kan uw onderneming verplicht zijn haar deuren tijdelijk te sluiten. Ook kan de vraag naar allerlei producten en diensten afnemen en lopen debiteurenstanden juist vaak op, waardoor de druk op de liquiditeitspositie van uw onderneming toeneemt. Juist in deze economisch onzekere tijden, zijn beschermende contractuele voorwaarden van groot belang. Hiermee is uw onderneming beter beschermd tegen voornoemde risico’s. Dergelijke beschermende bepalingen zijn dikwijls opgenomen in algemene inkoopvoorwaarden.

Een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen voor ondernemers tijdens de coronacrisis (update 19 oktober 2020)

Inmiddels zijn er vanuit de overheid verschillende maatregelen getroffen om ondernemers financiële steun te bieden ten tijde van de coronacrisis. Mogelijk kunt u als ondernemer op een of meerdere van deze steunvoorzieningen een beroep doen. In dit artikel zetten wij op een praktische manier de maatregelen uiteen met directe links naar websites waar u een beroep kunt doen op de (nood)voorzieningen.

1 2