Terug naar dirkzwager.nl

Corona (COVID-19) Kennisportal

  1. Home
  2. Coronavirus COVID 19
  3. Ondernemingsrecht | het coronavirus

Ondernemingsrecht | het coronavirus Ondernemingsrecht | het coronavirus

Terug naar het overzicht

Het coronavirus COVID-19 is niet alleen een humanitaire ramp, maar heeft ook verstrekkende gevolgen voor het bedrijfsleven en publieke organisaties. De aanvoer van productiemiddelen valt stil, deuren moeten tijdelijk sluiten, evenementen mogen geen doorgang vinden, de vraag naar allerlei producten en diensten neemt af en debiteurenstanden lopen op.

Op deze pagina informeren wij u over de juridische gevolgen van het coronavirus voor uw onderneming of organisatie en vindt u tips om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Zo informeren wij u over de invloed van het coronavirus op gesloten commerciële contracten. Zijn er mogelijkheden om onder uw contractuele verplichtingen uit te komen, bijvoorbeeld met een beroep op overmacht of onvoorziene omstandigheden? Bieden uw contracten de ruimte om extra kosten of stijgende prijzen door te berekenen? Daarbij kijken wij -net als u- ook graag vooruit. Wij adviseren u erover hoe u de risico’s van een omstandigheid als het coronavirus in uw toekomstige contracten of uw algemene voorwaarden beter kunt mitigeren.

Ook de liquiditeitspositie en het debiteurenbeheer van uw onderneming of organisatie vragen de komende tijd extra aandacht. Daarvoor zijn vaak juridische hulpmiddelen beschikbaar. Wist u bijvoorbeeld dat u in bepaalde gevallen (vooruit-)betaling kunt verlangen, alvorens u tot levering overgaat?

Ook buiten de commerciële contractensfeer staan wij u graag met raad en daad bij. Wij adviseren bijvoorbeeld over de mogelijkheden tot het organiseren van een virtuele aandeelhoudersvergadering of de mogelijkheden tot afbreken van onderhandelingen in een transactie dan wel het ontbinden of afdwingen van een overnameovereenkomst.

Heeft u vragen over de gevolgen van het coronavirus COVID-19 voor uw onderneming of organisatie, neemt u dan gerust contact op. Wij adviseren u graag en schakelen waar nodig gemakkelijk en snel met de juiste specialist binnen Dirkzwager.

 

Gerelateerde kennis

2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 46

Faillissementsgolf aanstaande? Zorg dat u voorbereid bent

Een faillissementsgolf kan voor aankomend najaar ophanden zijn. In sommige gevallen is een faillissement nog af te wenden door tijdig te herstructureren. In andere gevallen is dat wellicht niet meer mogelijk. Wilt u weten hoe u een faillissement kunt voorbereiden om een zachte landing te creëren? In deze blog bespreken wij daarvoor verschillende tips.

Koopovereenkomst ontbinden? Check de contractuele afspraken en motiveer!

Het komt voor dat partijen een koopovereenkomst met elkaar sluiten en de koper op enig moment van de koop wenst af te zien. Soms is dat mogelijk, bijvoorbeeld als er een ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst is opgenomen. Uit de rechtspraak blijkt dat sinds de uitbraak van het coronavirus ook veelvuldig beroep wordt gedaan op onvoorziene omstandigheden met wijziging van de koopovereenkomst tot gevolg of ontbinding van de koopovereenkomst. In dit artikel bespreek ik een uitspraak van het Hof ’s-Hertogenbosch waar dit allemaal aan bod kwam.

WHOA: de besloten akkoordprocedure versus de openbare akkoordprocedure

De WHOA voorziet in twee procedures waarbinnen een onderhands akkoord tot stand kan komen: i) een besloten akkoordprocedure buiten faillissement ii) een openbare akkoordprocedure buiten faillissement Wat is het verschil tussen deze twee procedures? Hoe zit het met de rechtsmacht en internationale erkenning van deze twee procedures? En wanneer dient de keuze voor een van deze procedures te worden gemaakt?

WHOA: De rol van de herstructureringsdeskundige

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de herstructureringsdeskundige en de observator. Wanneer wordt een herstructureringsdeskundige benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten?

WHOA: De rol van de observator

Met de WHOA worden twee nieuwe insolventiefunctionarissen geïntroduceerd: de observator en de herstructureringsdeskundige. Wanneer wordt een observator benoemd? Wat is zijn/haar rol en positie? En wie betaalt de kosten van de observator?

WHOA: De positie van de leverancier

Met de inwerkingtreding van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kunnen leveranciers en andere contractspartijen geconfronteerd worden met een wederpartij die op enig moment een WHOA-procedure start. De kans is groot dat u als leverancier op dat moment al lange tijd onbetaald bent gelaten. Wat zijn de gevolgen voor u als leverancier?

Oproep lagere overheden: verklaar Omgevingswet niet controversieel!

De val van het kabinet heeft tot gevolg dat onderwerpen (met name wetsvoorstellen) die politiek gevoelig liggen controversieel kunnen worden verklaard. Dat betekent dat deze onderwerpen niet op de agenda komen, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.

Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 – een hulpmiddel voor ondernemers in de coronacrisis

Door COVID-19 en alle maatregelen die ter bestrijding van het virus zijn afgeroepen, hebben veel ondernemers te maken gekregen met terugvallende omzetcijfers. Hoewel de overheid diverse steunmaatregelen heeft gecreëerd om ondernemers in financiële nood te helpen, hebben velen nog steeds betalingsachterstanden. Hierdoor lopen zij het risico failliet te worden verklaard, ondanks dat hun onderneming in de kern gezond is en de financiële problemen enkel van ‘tijdelijke’ aard zijn. De recent in werking getreden Tijdelijke Betalingsuitstelwet 2020 (“Betalingsuitstelwet”) kan hulp bieden.

1 2 3 4