Tickets
Gratis
Tijd
14:00 - 15:30 uur
Maandag 10 mei 2021 Webinar Online
Kennisevent
  1. Home
  2. Events
  3. Zorg & Recht Lezing: De juridische haken en ogen bij gegevensuitwisseling in de zorg
Webinar

Zorg & Recht Lezing: De juridische haken en ogen bij gegevensuitwisseling in de zorg

Wilt u meer weten over wat er binnen uw zorginstelling kan en mag op het gebied van gegevensuitwisseling bij samenwerkingen met andere zorginstellingen? En loopt u vaak tegen de vraag aan in hoeverre u hiervoor toestemming moet vragen aan patiënten of cliënten? Dan is dit webinar iets voor u!

Op privacygebied is er in de zorg de afgelopen jaren veel gebeurd. Op 1 juli 2017 trad de Wet aanvullende bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (gedeeltelijk) in werking. Daarnaast is sinds 1 januari 2018 het Besluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders van kracht en sinds 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming.

Tegelijkertijd is er sprake van een steeds verdergaande digitalisering van de zorg en wordt er vanuit de zorgsector en de overheid steeds meer ingezet op digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Tendens is hierbij dat een goede en tijdige informatie-uitwisseling met de patiënt (hierna: ‘cliënt’) en tussen zorgaanbieders onderling nodig is voor een goede kwaliteit van zorg. Tegelijkertijd gelden er op grond van de hiervoor genoemde wetgeving allerlei juridische randvoorwaarden waaraan digitale gegevenswisseling in de zorg aan moet voldoen.

Dit zorgt voor de nodige praktische uitdagingen voor zorgaanbieders: wat mag er nu eigenlijk wel en niet op het gebied van digitale gegevensuitwisseling? Moet er wel of geen toestemming worden gevraagd aan de cliënt? Hoe zit het met de zogenaamde ‘veronderstelde toestemming’? Maakt het voor de (on)mogelijkheden van gegevensuitwisseling een verschil dat er sprake is van een samenwerkingsverband? En hoe zit het met het medisch beroepsgeheim?

Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof, Milou Janssen en Luuk Arends gaan tijdens de Zorg & Recht lezing ‘DE JURIDISCHE HAKEN EN HAKEN BIJ GEGEVENSUITWISSELING IN DE ZORG’ in op deze problematiek en de meest actuele ontwikkelingen op dit gebied.

Het webinar is interactief en er is voldoende gelegenheid via de chat vragen te stellen aan de sprekers. Deelname aan dit webinar is kosteloos.

Dit jaar staan de volgende lezingen op het programma:

 

Programma

13:50 Inloggen met ontvangen link via Google Chrome
14:00 Aanvang webinar
15:30 Einde webinar

Locatie

Webinar

Online
Tickets Voor dit event
Gratis
14:00 - 15:30 uur
Maandag 10 mei 2021 Webinar Online

Deze lezing is interessant voor alle zorgaanbieders. 

Sprekers

Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof

Advocaat - Senior

Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof is sinds juli 2016 werkzaam als advocaat gezondheidsrecht op de sectie Gezondheidszorg van Dirkzwager. Marloes heeft zich binnen het gezondheidsrecht specifiek gespecialiseerd in (onder meer) het patiëntenrecht, de klacht- en kwaliteitswetgeving, de gedwongen zorgwetgeving en het privacyrecht. Ook heeft zij veel kennis op het gebied van het sociaal domein. Marloes maakt bovendien deel uit van het privacyteam en cybersecurity team van Dirkzwager, waarin zij haar kennis op het gebied van het gezondheidsrecht combineert met haar kennis op het gebied van privacy en cybersecurity.

Luuk Arends

Advocaat - Partner

Luuk is advocaat en partner op de sectie Gezondheidsrecht. Redactielid van GGZ & recht en voorzitter van de geschilleninstantie van De Zorgprofessional. Gespecialiseerd in Ggz-zorg, ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, jeugdhulp, eerstelijnszorg en privacyvraagstukken. Verder is hij goed bekend met nieuwe wetgeving in de gezondheidszorg, zoals Wkkgz, Wmo 2015, Wlz, Jeugdwet, Wvggz en Wzd.

Milou Janssen

Advocaat

Milou is advocaat met expertise op het snijvlak van het privacyrecht en het gezondheidsrecht. Met haar kennis van het privacyrecht én gezondheidsrecht voorziet Milou o.a. zorgaanbieders, beroepsverenigingen in de zorg, gemeenten en GGD'en van allround praktische adviezen. Verder adviseert en - zo nodig - procedeert Milou over allerhande gezondheidsrechtelijke vraagstukken. Zij is goed bekend met de kaders van o.a. de Wgbo, de Wet BIG, de Wkkgz en de Wvggz. Milou staat zorgaanbieders geregeld bij in klachten- en geschillenprocedures (op grond van de Wkkgz en de Wvggz) en individuele zorgverleners tijdens tuchtprocedures.

Deel dit event

Breng dit event onder de aandacht van andere geïnteresseerden!

Komende events