1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Particulieren

Sector Particulieren

Vragen over een samenlevingscontract, de splitsing van uw woning, huurrechten of een werkgeversconflict? Voor dergelijke zaken kunt u als particuliere cliënt altijd bij Dirkzwager terecht.

Een grote groep van onze juristen – advocaten én notarissen – is op diverse rechtsgebieden actief voor particulieren. Specialisten die graag hun specifieke kennis met u delen en alle aandacht hebben voor uw individuele wensen. Het gaat hier immers veelal om zeer persoonlijke zaken.

Personen- en familierecht (notariaat)

Onze (kandidaat-)notarissen Personen- en familierecht begeleiden u graag bij uw persoonlijke verzoeken, zoals het opstellen (of beëindigen) van een samenlevingscontract, huwelijksvoorwaarden of testament. Ook verzorgen wij de afwikkeling van een erfenis en erfbelasting, waaronder de afgifte van een Europese Verklaring van Erfrecht (bij de afwikkeling van een erfenis met internationale aspecten). Verloopt een afwikkeling van een nalatenschap niet naar uw wens? Onze juristen kunnen specifiek uw belangen behartigen bij de afwikkeling van een erfenis. Zij kunnen daarbij optreden als uw partij adviseur. Wenst u juridische bijstand bij de verdeling van een gemeenschappelijk huis, dan regelen onze juristen dat voor u. Wilt u al tijdens uw leven regelen dat uw erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting betalen? Dan kunt u bij ons terecht voor estate planning.

Particulier onroerend goed

De aan- of verkoop van een huis is voor u vast geen dagelijkse bezigheid. Voor ons wel. Wij kunnen u deskundige ondersteuning bieden bij uiteenlopende particuliere onroerend goedzaken. Van een juridisch advies bij de verkoop van uw huis tot de verzorging van een notariële akte voor uw hypotheek.

Huurrecht

Roept het huurrecht ook bij u vragen op? Als specialisten huurrecht kennen wij de valkuilen, maar ook de mogelijkheden. Bij ons kunt u onder meer terecht voor zaken met betrekking tot huurovereenkomsten, ontruimingsbescherming, onderhuur, gebreken en onderhoud. Een aantal van onze advocaten is lid van de Vereniging van Huurrechtadvocaten (VHA).

Arbeidsrecht

Problemen met uw werkgever of onduidelijkheden over uw CAO? Wij verlenen individuele werknemers juridische ondersteuning bij diverse arbeidsrechtelijke aangelegenheden. Dit kan onder meer gaan over arbeidsovereenkomsten, arbeidsvoorwaardenregelingen of CAO’s. Omdat wij voor zowel werkgever als individuele werknemers actief zijn, kunnen wij uw vraag vanuit diverse invalshoeken benaderen.

Aansprakelijkheid, schade en verzekeringen

Onze sectie Aansprakelijkheid, schade en verzekering opereert op nationaal niveau en mag zich tot de top drie van Nederland rekenen. In opdracht van aansprakelijkheidsverzekeraars verlenen wij ook diensten aan particulieren, c.q. verzekerden. Onder meer bij bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid, medische aansprakelijkheid en begroting van de schade (bij letsel en overlijden). Wij handelen steeds in nauw overleg met de opdrachtgever, geven vooraf een inschatting van de slaagkans en maken een kosten-batenanalyse.

Bundelen van kennis

Als zaken ons vakgebied overstijgen, maken wij gebruik van de expertise van collega’s van een andere sectie. Waar mogelijk bundelen wij onze kennis in het belang van uw zaak. U behoudt altijd uw vaste aanspreekpunt. Uw eigen adviseur die volledig op de hoogte is van uw specifieke situatie en uw belangen nooit uit het oog verliest. Want naast inhoudelijke kennis gaat het natuurlijk vooral om mensen.

Gerelateerde artikelen

4 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 216

Voorjaarsnota 2023: verdere fiscale uitdagingen voor de vastgoedpraktijk?

Afgelopen vrijdag (28 april 2023) heeft het ministerie van Financiën de Voorjaarsnota 2023 (de Voorjaarsnota) gepresenteerd. De Voorjaarsnota bevat in bijlage 12 beleidsvoornemens om zogenoemde opmerkelijke ‘belastingconstructies’ te bestrijden. Een aantal van deze beleidsvoornemens zal een grote impact hebben voor de vastgoedpraktijk. Wij lichten de voorgenomen beleidsopties nader toe in deze blog. Daarnaast gaan wij kort in op de ontwikkelingen ten aanzien van box 3.

Toepassing Didam-arrest: gemeente moet onrechtmatig verlopen uitgifteprocedure staken; loting als selectiemethode

De gemeente Zevenaar mocht een selectieprocedure voor de uitgifte van kavels intrekken en een nieuwe selectieprocedure starten. Waar de rechtbank in een incident in een bodemprocedure nog oordeelde dat het stopzetten van de eerste selectieprocedure onrechtmatig is omdat de deelnemers erop mochten vertrouwen dat de gemeente aan hen kavels zou aanbieden, oordeelt de rechtbank nu in de hoofdzaak dat de gemeente juist onrechtmatig zou handelen als de procedure zou worden voortgezet. De gemeente mag de eerste selectieprocedure dus intrekken en een nieuwe procedure starten, waarin loting als selectiemethode wordt gehanteerd.

Conceptwetsvoorstel aanpassing FGR-regime, VBI-regime en FBI-regime

De staatssecretaris van Financiën heeft op 8 maart 2023 ter consultatie een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor de aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening (FGR), de inperking van het toepassingsbereik van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) en de versobering van de fiscale beleggingsinstelling (FBI) voor vastgoed FBI’s.

Een levenstestament heb ik niet nodig…toch?

Een algemeen bekende term is het testament (ook wel: de "uiterste wilsbeschikking"), waarin door de testateur (ook wel: de "erflater") wordt vastgelegd aan wie een gedeelte van de nalatenschap toekomt en op welke wijze de nalatenschap dient te worden afgewikkeld (bijvoorbeeld door middel van het aanwijzen van een "executeur"). Een testament treedt pas in werking ná het overlijden van de testateur. Een andere term dat steeds bekender wordt is het levenstestament. Deze termen worden wel eens door elkaar gehaald. Hieronder kunt u lezen wat een levenstestament inhoudt en waarom deze van belang kan zijn voor u.

De verlaging en de afschaffing van de jubelton, benut de jubelton nu het nog kan!

Al enige tijd wordt gepleit voor de afschaffing van de eenmalige schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel bekend als de "jubelton". De jubelton houdt in dat mensen tussen de 18 en 40 jaar een belastingvrije schenking kunnen krijgen ten behoeve van de eigen woning van maximaal € 106.671 (anno 2022) (artikel 33 Successiewet 1956). Vanuit de politiek en de media, maar ook vanuit de literatuur komt de oproep om de vrijstelling af te schaffen. Om die reden is besloten de jubelton per 1 januari 2023 te verlagen naar € 27.231 en wordt de jubelton geheel afgeschaft per 1 januari 2024.

Pilot deelgeschillenrecht in familiezaken

Rechtbank Gelderland is een pilot begonnen voor deelgeschillenrecht. Voor bepaalde scheidingszaken is het nu mogelijk om over één enkel punt waarop de partijen vastlopen snel duidelijkheid te krijgen. Dat maakt de hele procedure stukken eenvoudiger, sneller en betaalbaarder. Rechters Familie & Jeugd, Frans van Arem en Anne Roodenburg, zijn blij deze extra service te kunnen bieden. Notaris Ineke Meuwese denkt vanuit Dirkzwager mee als lid van de externe klankbordgroep.

Geen onderneming bij omvangrijke vastgoedbelegging: impact op verschillende heffingen?

Vrijdag 17 september heeft de Hoge Raad een tweetal arresten gewezen over het begrip ‘materiële onderneming’ bij de exploitatie van onroerende zaken door een Vastgoed-BV. In de arresten ging het om de zogenoemde toepassing van de geruisloze terugkeerfaciliteit en bedrijfsopvolgingsfaciliteit. De Hoge Raad oordeelde dat een Vastgoed-BV met een omvangrijke vastgoedportefeuille geen onderneming dreef. In deze blog gaan wij in op de arresten en de impact op de andere belastingheffingen, zoals bij de belastingheffing bij vastgoedexploitanten in privé ten aanzien van de kwalificatie box 1 (onderneming / werkzaamheid) en box 3 (belegging).

Serie wijziging verkoopregels bezit woningcorporaties, deel 5: maatschappelijk onroerend goed (MOG)

Op 26 november 2021 is het Besluit tot wijziging van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 gepubliceerd in de Staatscourant. Dit besluit moet een einde maken aan de complexe, starre en niet altijd logische verkoopregels voor woningcorporaties. In deze serie worden de belangrijkste wijzigingen in de verkoopregels voor woningcorporaties per categorie vastgoed besproken. In dit vijfde deel worden de nieuwe verkoopregels voor maatschappelijk onroerend goed (MOG) besproken.

Heffingsvermindering verhuurderheffing: uitstel van winstneming in de vennootschapsbelasting?

De afgelopen periode zijn er verschillende ontwikkelingen geweest met betrekking tot de heffingsvermindering verhuurderheffing. In deze blog gaan wij in op de vennootschapsbelastingaspecten van de heffingsvermindering verhuurderheffing naar aanleiding van de conclusie van Advocaat-Generaal Wattel. Voor een algemene uitleg over de heffingsvermindering verhuurderheffing en de verlenging van de aanvraagtermijn voor definitieve investeringsverklaringen wijzen wij naar onze andere blog.

Heffingsvermindering verhuurderheffing: meer mogelijkheden door termijnverlenging

De afgelopen periode zijn er verschillende ontwikkelingen geweest met betrekking tot de heffingsvermindering verhuurderheffing. In deze blog gaan wij eerst in op de algemene aspecten van de heffingsvermindering verhuurderheffing om vervolgens in te gaan op de verlenging van de aanvraagtermijn voor definitieve investeringsverklaringen. In een afzonderlijke blog gaan wij in op de vennootschapsbelastingaspecten van de heffingsvermindering verhuurderheffing naar aanleiding van de conclusie van Advocaat-Generaal Wattel.

Mogelijke aanpassing van het fiscale regime voor de CV én het FGR

Op 29 maart 2021 is het consultatiedocument gepubliceerd door het ministerie van Financiën over de aanpassing van het fiscale regime voor de Commanditaire Vennootschap (CV), het Fonds voor Gemene rekening (FGR) en andere vergelijkbare buitenlandse vennootschappen. Hierin wordt voorgesteld om het toestemmingsvereiste voor de CV en het FGR af te schaffen, het open FGR te herdefiniëren in de wet en een aanvullende methode op te nemen voor de fiscale kwalificatie van buitenlandse vennootschappen. De wijzigingen zouden met ingang van 1 januari 2022 in werking moeten treden. Een dergelijke aanpassing zou grote fiscale gevolgen voor de praktijk met zich kunnen meebrengen. In deze blog signaleren wij alvast enkele belangrijke fiscale aspecten van het consultatiedocument voor de praktijk.

Beroepsaansprakelijkheid notaris: bevrijdende verjaring en erkenning van aansprakelijkheid

Een rechtsvordering tot schadevergoeding verjaart in ieder geval door verloop van twintig jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. In onderhavig geval vond de schadeveroorzakende gebeurtenis plaats in 1992 toen de notaris verzuimde de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister in te schrijven, zodat de vordering jegens de notaris is verjaard. De verjaring kan niet door erkenning worden gestuit indien die reeds is voltooid. Daar komt bij dat een kantoordirecteur niet zomaar tot erkenning kan overgaan; het is gebruikelijk dat eerst de verzekeringsmaatschappij wordt geïnformeerd en daarna pas over de mogelijke aansprakelijkheid wordt gesproken.

1 2 3 4 5 6
...
18
Terug naar alle expertises en sectoren