1. Home
  2. Omgevingswet
  3. Wettekst
  4. Hoofdstuk 12. Bijzondere instrumenten voor het herinrichten van gebieden
  5. Afdeling 12.4 Herverkaveling
  6. 12.4.3 Het besluit geldelijke regelingen
  7. 12.38 Schatting en voorbereiding besluit geldelijke regelingen

Artikel 12.38 Schatting en voorbereiding besluit geldelijke regelingen

Navigatie
|
Wettekst
BIJLAGE

1. Gedeputeerde staten schatten:

a. de waardeverandering van de onroerende zaken als gevolg van de landinrichting voor iedere eigenaar,

b. de geldelijke verrekeningen tussen de oude en de nieuwe eigenaar bij overgang van onroerende zaken, van:

1°. de waardeverandering als gevolg van een landinrichtingsactiviteit,

2°. de waarde van gebouwen, werken en beplantingen,

3°. de andere dan de agrarische waarde,

4°. de overige zaken.

2. De schatting vindt plaats volgens de regels, bedoeld in de artikelen 12.24, vierde lid, en 12.37, derde lid.

3. Het ontwerp van het besluit geldelijke regelingen wordt opgesteld met inachtneming van het onherroepelijk geworden ruilbesluit, tenzij gedeputeerde staten bepalen dat het ontwerp van het ruilbesluit en het ontwerp van het besluit geldelijke regelingen gelijktijdig ter inzage worden gelegd.

Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet, Memorie van Toelichting; artikelsgewijze toelichting (Kamerstukken II 2018/19, 35133, nr. 3, p. 216)

Op grond van het eerste lid van de voorgestelde bepaling schatten gedeputeerde staten de waardeverandering die landinrichting voor de onroerende zaken meebrengt en de geldelijke verrekeningen tussen de oude en de nieuwe eigenaren bij de overgang van onroerende zaken. Zij kunnen daarvoor onafhankelijke derden inschakelen. Met de werken, genoemd in het eerste lid, onder b, onder 2, worden werken in de zin van het BW bedoeld. Verwezen wordt naar artikel 3:3 en artikel 5:20 BW.
In beginsel wordt het ontwerpbesluit geldelijke regelingen op grond van het derde lid opgesteld met inachtneming van het onherroepelijk geworden ruilbesluit. Deze bepaling maakt het mogelijk dat gedeputeerde staten de ontwerpen van de beide besluiten gelijktijdig ter inzage te leggen, waardoor tijdwinst kan worden behaald. Het voorgestelde artikel 16.33k waarborgt dat het besluit geldelijke regelingen ook bij gelijktijdige terinzagelegging wordt genomen met inachtneming van het onherroepelijk geworden ruilbesluit.